3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en gebruik

Bouwkwaliteit


Wanneer je een veertien inch laptop koopt die in zijn basisconfiguratie 1149 euro kost mag je er, zoals bij elke laptop, van uit gaan dat de bouwkwaliteit goed geregeld is. Wanneer we naar de M14X kijken vragen wij ons als eerste af of dat het design van de laptop er niet voor heeft gezorgd dat de M14X heeft moeten inleveren op bijvoorbeeld de kwaliteit van materialen. Gelukkig konden we bij een uitgebreide inspectie geen punten vinden waarbij wij onze vraagtekens zetten.

Omdat de M14X nogal uitgebreid is in zijn opties zit er vrij veel op wat in potentie kapot zou kunnen gaan. Zo vind je verspreid over de hele computer de nodige ledjes, aansluitmogelijkheden en knoppen.

De laptop zit echter goed in elkaar en sluit overal zeer mooi op elkaar aan. Daarnaast valt er nergens een vorm van speling op de onderdelen te vinden. Daarnaast biedt Dell ook op de Alienware producten uitgebreide garantie mogelijkheden aan, die naar wens zijn uit te breiden.



Ondanks dat vrijwel de gehele behuizing uit plastic bestaat kan er wel gesteld worden dat de stevigheid van deze laptop in orde is. Eerder noemde we al de dikte van de laptop maar ook het gewicht is fors te noemen. Door de dikke specificaties is de laptop ook een stukje zwaarder dan andere 14 inch modellen, de MX14 weegt namelijk net geen 3 kilo. Het is dus een robuuste en stevige laptop. Of zoals sommige het zullen omschrijven; een dikke en zware laptop van veertien inch.

Gebruik


Wanneer je een laptop van het merk Alienware koopt, dan koop je deze echter niet voor de mobiliteit of om af en toe je mail te checken en wat websites te bezoeken. Nee, een Alienware laptop koop je om keihard mee te kunnen gamen en van ander grafisch geweld te kunnen genieten.

De specificaties van een Alienware model zijn dan ook altijd erg hoog. Zo kan je bijvoorbeeld er voor kiezen om het optionele HD+ scherm in de configuratie op te nemen. Dit scherm heeft een resolutie van 1600 x 900 en kijkt zeer prettig. Daarnaast begint de keuze uit processoren bij een dikke i5 en eindigt in de i7-serie. Verder vind je in de laptop een NVIDIA GeForce GT555M van 1,5 of 3 GB waarmee je prima uit de voeten kunt met elk nieuw spel. Daarnaast vind je altijd minimaal 4GB werkgeheugen aan boord en draait de harde schijf altijd op 7200 RPM.

Het is dus duidelijk dat de M14X een krachtpatsertje is. Echter is het belangrijker of dit ook naar voren komt in het gebruik. Zoals je waarschijnlijk zal verwachten geeft de M14X geen krimp bij het normale gebruik in de vorm van surfen, mailen en muziek luisteren. Ook heeft de Alienware geen moeite met wat entertainment in de vorm van een film kijken. Ook wanneer er een degelijk spel wordt gespeeld houd de laptop zijn hoofd ogenschijnlijk koel.



Daarnaast heeft de M14X nog een feature aan boord welke wij helaas niet konden testen. Zo beschikt de M14X over de mogelijkheid om 3D content te streamen naar een beeldscherm. Hier dient echter wel een accessoire aangekocht te worden. Wat de prijs van deze accessoire is konden wij helaas niet terugvinden op de website van Dell. Met deze feature spelen Alienware en Dell slim in op de toekomst nu 3D aardig in trekt begint te komen onder de gemiddelde consument.

Wanneer we de laptop loskoppelen van zijn netstroom voorziening worden we jammer genoeg een beetje teleurgesteld door de prestaties van de M14X. Deze vallen, zeker op een hoog energie niveau, behoorlijk tegen. Zo tikt het percentage van de batterij van de krachtpatser behoorlijk snel terug tot hij al snel begint te vragen om de stekker weer in te pluggen. Dit valt natuurlijk echter wel te verwachten bij een laptop met dergelijke hardware onder de spreekwoordelijke motorkap. Desalniettemin gaat het hier wel om een laptop waarbij mobiliteit, dus ook in de vorm zonder netstroom voorzieningen, wel iets hoger in het vaandel had mogen staan, de batterijduur is nu wel erg kort.