2min

Tags in dit artikel

, ,

Energieverbruik, temperatuur en geluid

Energieverbruik


Zoals uit de doos, de gekozen componenten en de eigenschap van passieve koeling al bleek, verbruikt de XS3510M2 niet veel energie. De SSD doet er nog een schepje bovenop door een laag verbruik te hebben, lager dan een traditionele 2,5 inch harde schijf. Zodoende is het verbruik van de XS3510M2 ook erg laag.

Shuttle claimt zelf dat het systeem onder belasting tussen de 20,5 en 29 W verbruikt, afhankelijk van de gekozen onderdelen. Hierin lijkt het bedrijf gelijk te hebben aangezien wij ook op soortgelijk waardes uit kwamen, zie hieronder:



Om de belasting van de CPU en GPU naar 100 procent te krijgen, is er respectievelijk van Prime95 en MSI Kombustor gebruikgemaakt. De maximumtemperaturen die hierbij te meten waren zijn hieronder dan ook te zien.

Temperatuur


Ondanks dat de gekozen onderdelen een laag energieverbruik hebben, is het verschil tussen passieve koeling en actieve koeling erg groot als het op temperatuen aankomt. Dit is dan ook te zien aan de onderstaande gemeten temperaturen:



Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat Shuttle meerdere malen in zijn specificatiesheet zegt dat de ventilatiegaten van het systeem vrij moeten worden gehouden. Ondanks de relatief hoge temperaturen is het niets om je zorgen over te maken: Shuttle zelf stelt ook dat de XS3510M2 ook prima 24/7 gebruikt kan worden.

Geluid


Het geteste systeem heeft geen enkel bewegend onderdeel aan boord: het is passief gekoeld dus er zijn geen ventilatoren aanwezig. Ook is er geen geluid en/of trilling van een harde schijf aangezien er gebruik wordtgemaakt van een SSD.

Het systeem maakt dan ook simpelweg geen geluid. Ideaal, want dat is wat men graag wil voor de gewenste gebruikssituaties. Bij andere, soortgelijke, systemen van andere fabrikanten worden er doorgaans nog kleine ventilatoren gebruikt die wel een hinderlijk geluid produceren.

Enkel wanneer de optische drive in gebruik is maakt het systeem redelijk veel geluid.