4min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties

Prestaties


Om een beeld te krijgen van waar de XS3510M2 tot toe in staat is hebben we enkele benchmarks erop losgelaten. Let er dus wel op dat de prestaties redelijk wisselend zijn. Vooral de grootte en snelheid van het werkgeheugen en het gekozen opslagmedium, in ons geval een SSD, hebben een grote invloed.

Ook is er in de vergelijkingen, waar de SSD een minder grote invloed heeft, de AMD E-350 APU te vinden. Dit kan gezien worden als de directe tegenhanger van NVIDIA ION en presteert dan ook vergelijkbaar.

HD video


De XS3510M2 is dankzij de NVIDIA ION-chip in staat om Full HD content af te spelen. We hebben daarom hem enkele video’s voorgeschoteld (alle met een formaat van 1080p) van verschillende formaten/bestandsextensies. De framerate is daarbij 24 (23,976) FPS.

Het is alleen spijtig dat het geen volwaardige HTPC is naar mijn mening. Zo ontbreekt optische audio, USB 3.0 en eSATA. Daarnaast is hij niet liggend in gebruik te nemen.

Door de inschakeling van DXVA wordt de GPU gebruikt voor de decodering van video-bestanden. Dit zorgt er voor dat het systeem in staat is om full-hd-content af te spelen zonder de processor veel te belasten. Zoals je hieronder ziet werkt dat prima.

WMV
De 1080p WMV-film wordt prima afgespeeld. De processorbelasting is beperkt terwijl de GPU-belasting rond de 40 procent ligt. Bij de formaten hierna blijkt dezelfde situatie zich voor te doen.


H.264-video in MKV-container
Ook een H.264-video in de populaire Matroska-container speelt vloeiend af met een belasting van ongeveer 10 procent op de CPU. Hierbij wordt, zoals het lijkt, enkel één core gebruikt.



MOV
Een video met als extensie .mov (Apple Quicktime) vergt wel wat meer kracht van de machine, maar niets noemenswaardig.



MP4
Een MP4-bestand zorgt voor wat meer belasting van de CPU. Hier circuleert de belasting rond de 20 procent. Desalniettemin wordt de video prima afgespeeld.



Flash
Als laatste is er getracht een full-hd-Flash-video op YouTube te bekijken. Er is hierbij gebruik gemaakt van Flash 11.0 (11,0,1,152 om precies te zijn).



Ook dit wordt goed afgespeeld. We zien bij het afspelen van Flashvideo een flink hogere belasting van de processor. Toch is de belasting redelijk gering. De GPU wordt wel goed belast met zo’n 80 procent. De situatie is redelijk hetzelfde dus als met de E-350 APU.

Hiermee hebben we het grootste deel van de content die te vinden is op het internet wel gehad. Door een hardwarematige limitatie is dit platform niet geschikt voor het afspelen van 3D-content. Ook schijnt hij moeite te hebben met 1080p60-content en FLAC + ASS-ondertiteling. Mocht je dus een high-end HTPC op het oog hebben, dan zul je verder moeten kijken.

Games


Om nog een beeld te krijgen van alledaagse dingen zijn er ook enkele spellen getest. We hebben te maken met niet al te krachtige hardware vandaar dat we HAWX 2 proberen, aangezien die op op lage instellingen nog wel op mindere hardware gespeeld kan worden. Daarnaast heeft dit spel een ingebouwde benchmarktool zodat de resultaten een op een vergeleken kunnen worden. We testen op een resolutie van 1280 bij 720 pixels met alles op low. Dit zijn dezelfde instellingen als ook met de E-350 APU gebruikt zijn.



Zoals je ziet is het niet echt denderend, maar dat was te verwachten. Wat wel opvalt is dat de prestaties wel een stuk slechter zijn dan die van de E-350 APU (met ingebouwde HD6310). Gamen zit er dus niet in op deze machine en uitbreiding naar een betere videokaart kan ook niet.

Er werd nog geprobeerd meer games te testen, maar veel games wilden niet geïnstalleerd worden omdat er niet voldaan werd aan de minimumvereisten.

Simpele Flashgames of oudere games zoals de Sims, kunnen wellicht nog wel gespeeld worden. Verwacht er echter niet te veel van.

Statische benchmarks


Om nog een beter beeld te scheppen van de prestaties zijn er ook enkele statische benchmarks getest op de Shuttle XS3510M2.



Qua Cinebench 11.5 doet de Intel D525 het redelijk vergelijkbaar met de E-350 APU. Wel blijkt ook hier dat de IGP van de E-350 APU iets krachtiger is dan de NVIDIA ION.



Lees- en schrijfsnelheden zijn ook niet speciaal. Dit komt voornamelijk omdat er niet gebruik wordt gemaakt van dualchannel. De vraag is echter of je het zal merken. De belemmering van het totaalplaatje zit hem vooral in de processor en het bijbehorende opslagmedium. De SSD heeft dus zeker wel een positieve invloed op de gebruikersevaring.

Opslag


Als laatste dan nog de snelheden van de Cosair Force 3 120GB die geïnstalleerd is:



Niet denderend, zeker niet gezien de SSD die aanwezig is. Dat komt voornamelijk omdat de processor te zwak is om de SSD bij te benen en dat er een SATA 3 Gbps-aansluiting gebruikt wordt. Misschien zou het dus slim zijn om een iets langzamere, doorgaans goedkopere, SSD te plaatsen. Het verschil wordt immers toch niet gemerkt: het verschil tussen een reguliere 2,5 inch harde schijf en een SSD (maakt niet uit welke) is groot. Het gaat meer om de ervaring die een SSD teweeg brengt: die is voor haast elk gebruik positief.

Opstarten
Het opstarten van de Shuttle duurt trouwens 54.2 seconden met de genoemde SSD. Dit houdt het moment van het indrukken van de startknop in tot het starten van IE9 en het laden van ’techzine.nl’.