3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruik

Algemeen


Qua uiterlijk is de GT783R niet veel anders dan zijn voorganger, de GT780R. Het gaat eigenlijk dan ook meer om een update van de serie. Qua hardware is er immers aardig wat gewijzigd.

De behuizing van de MSI GT783R is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit zwart, geborsteld metaal. De zijkanten zijn daarentegen van plastic. Het deksel van de laptop voelt niet bijster stevig en is best goed te buigen, wat we natuurlijk niet willen zien. De onderkant van de laptop is echter erg stevig en geeft gelukkig bijna niet mee. Het scharnier van het deksel is stroef genoeg zodat het scherm niet zomaar dichtklapt als je de laptop optilt.

De bouwkwaliteit is op zich dus in orde, al had het deksel wel wat steviger gemogen aangezien het niet geheel onbelangrijke scherm dus wel wat fragiel overkomt.



Buitenkant


De metalen behuizing beslaat het grootste gedeelte van het deksel. Midden op het deksel is het logo van MSI verwerkt. Vooraan het systeem bevindt zich een vijf-tal lampjes welke aangeven wat de status van de Bluetooth, WiFi, accu, slaapstand en de harde schijf is. Al deze lampjes zenden over het algemeen een enigszins vaal oranje kleurtje uit.

De gehele onderzijde van de GT783R is opgebouwd uit plastic onderdelen. De accu is makkelijk los te klikken middels twee schuifjes. De onderkant is met zeven schroefjes te verwijderen.

Aan de zijkanten vindt men alle aansluitingen. In totaal zijn er twee USB 3.0- en drie USB 2.0-aansluitingen te vinden, naast een SD-kaartlezer, vier jack-plugs, een netwerkpoort, een VGA-poort, een eSata-poort en als laatst een HDMI-poort. Overigens is de laptop tevens voorzien van een optische drive die met Blu-ray’s overweg kan.

Opengeklapt


Eenmaal opengeklapt komt het scherm en toetsenbord naar voren. Het scherm is, zoals beloofd, voorzien van een matte afwerking en is dus ook goed zichtbaar bij tegenlicht. Boven het scherm zit een webcam en een microfoon.

De onderste helft van de laptop huist logischerwijs het toetsenbord en de trackpad. Het toetsenbord is gemaakt in samenwerking met SteelSeries. Eerlijk gezegd is er weinig speciaals aan het toetsenbord te herkennen, behalve de verlichting waarvan de kleuren zelf zijn in te stellen. Dit is echter niet bepaald nieuw meer, dit zagen we immers ook onder andere bij eerdere GT-modellen.Boven het toetsenbord zit een strip met aanraakgevoelige toetsen. Bij de vorige versie, de GT780R, konden we nog klagen dat deze strip niet erg stevig aanvoelde. Gelukkig heeft MSI hier wat aan gedaan, want de strip voelt stukken steviger aan nu.

Links en rechts naast de strip zitten de twee Dynaudio-speakers achter een zilverkleurige gril verwerkt. Voor de eenheid van de laptop was het in mijn ogen beter geweest om deze elementen zwart of eventueel rood te maken.

Onder het toetsenbord zit het trackpad. Een knopje tussen het toetsenbord en trackpad biedt de mogelijkheid om het trackpad uit te schakelen. Net als bij veel andere modellen heeft dit trackpad ondersteuning voor multitouch-commando’s. De ondersteuning voor deze commando’s gaat echter niet veel verder dan zoomen, knijpen en roteren.

Gebruik


Normaliter wijden we in een laptop-review een sectie aan de gebruikservaring met de laptop. Omdat deze echter nagenoeg identiek is aan die van de GT780R, verwijs ik je door naar de desbetreffende pagina in die review.

Het enige grote verschil tussen de gebruikservaring met de twee laptops is dat MSI het trackpad heeft verbeterd, de scrollfunctie werkt nu zoals men gewend is van een laptop, in plaats van het beschreven hendel-systeem van de GT780R.