Inleiding

MSI heeft al enkele goede gaming-laptops op de markt gezet de afgelopen tijd. Het bedrijf weet zich met succes te ontwikkelen tot één van de favoriete merken van gamers, terwijl de prijzen voor de producten toch zeer redelijk blijven.

Naar verwachting moet de MSI GT780R opnieuw een product zijn dat aan dit gedachtengoed weet bij te dragen. Met een prijs van ongeveer 1500 euro is deze laptop natuurlijk geen koopje, maar als we kijken naar de hardware van het apparaat, weten we dat ook in dit geval de prijs zeer redelijk genoemd mag worden.Enige tijd geleden reviewden wij al één van de voorgangers van de GT780R. Het gaat in dit geval om de GT663R. Ten opzichte van deze laptop heeft MSI, in een relatief korte tijd, toch al weer veel vernieuwingen door weten te voeren. Zo zijn we inmiddels zowel wat betreft de processor als de videokaart weer een generatie opgeschoven. De GT663R had een Intel Core i7 740QM en een nVidia GeForce GTX460M als aan boord, terwijl de GT780R voorzien is van een Sandy Bridge-processor en een videokaart uit de GTX500-serie. Zie voor meer details over de hardware van de GT780R de specificaties onderaan deze pagina.

Ook wat betreft het uiterlijk van de GT780R is in één oogopslag al duidelijk dat MSI weer flink heeft kunnen innoveren. Ten eerste is de GT780R geen 15 inch laptop zoals zijn voorgangers, maar het is de eerste 17 inch-variant uit MSI’s huidige Gaming-serie. Hoewel de GT663R al de beschikking had over een Full HD-paneel, zijn de extra inches natuurlijk wel mooi meegenomen.

Verder is iets anders dat direct in het oog springt ook zeker een belangrijk onderdeel van de GT780R en dat is het toetsenbord van deze laptop, of beter gezegd, desktop-vervanger. Het toetsenbord is voorzien van toetsverlichting die naar smaak is aan te passen. MSI beweert dat er meer dan 1000 mogelijkheden zijn om de verlichting in te stellen. Hier komen we later nog op terug.

In deze review zullen we de MSI GT780R op de pijnbank leggen en aan het einde van dit artikel kunnen we dan ook bepalen of dit dé gaming-laptop van het moment is.Specificaties


Model
Merk MSI
Type GT780R
Processor
Processortype Intel Core i7-2630QM
Kloksnelheid processor 2,00 GHz
Aantal cores 4
Aantal threads 8
Opslag
Harde Schijf 1 TB
Toerental harde schijf 7200 RPM
RAM Geheugen 16 GB
Software
Besturingssysteem Windows 7 Ultimate x64
Meegeleverde software
  • MSI NVIDIA Overclock
  • MSI Keyboard Led Manager
  • MSI Battery Calibration
  • MSI BurnRecovery
  • MSI EasyFace2
  • MSI i-Charger
  • Norton Internet Security (trial)
  • Norton Online Backup (trial)
  • Nuance PDF Reader
  • S-Bar
Connectiviteit
Aantal USB-poorten 4 ( 3 x USB 2.0 & 2 x USB 3.0)
eSata 1
Uitbreidingsslots
Firewire
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Video-output VGA, HDMI
Audio-output Ja
Bluetooth Ja
Scherm
Resolutie 1920 x 1080
Videokaart nVidia GeForce GTX 560M
Schermgrootte 17,3 inch
Schermtype Full HD
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 428 x 288 x 55 (BxDxH in mm.)
Gewicht 3.9 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Zwart