4min

Hardware en specificaties

Dan is het tijd om eens goed naar de specificaties van deze tablet te kijken. De buitenkant van de Galaxy Note 10.1 mag dan vrijwel identiek zijn aan de Galaxy Tab 2 10.1, dat kunnen we van de binnenkant niet zeggen.

Bij een vlaggenschip verwachten wij de best mogelijke specificaties die op dit moment mogelijk zijn. Voor een groot deel voldoet Samsung hieraan. De tablet wordt aangedreven door een quadcore-Exynos-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz. Het is dezelfde chip die ook in de Galaxy S III wordt gebruikt, ook de GPU is hetzelfde, dat is de de Mali 400 MP. Over de prestaties van deze chip kunnen we kort zijn: die zijn gewoon erg goed, ook op een scherm van 10,1 inch. Iets wat later in deze review ook zal blijken uit de benchmarks. Opvallend is wel dat Samsung ervoor heeft gekozen om 2 GB aan RAM in deze tablet te stoppen, iets wat we eerder nog niet zagen. Waarschijnlijk kiest Samsung voor 2 GB omdat deze tablet wordt geleverd met veel creatieve foto- en videobewerkings-apps.



Standaard komt de Galaxy Note 10.1 met 16 GB aan opslagcapaciteit die uitbreidbaar is via een microSD-slot tot maximaal 64 GB aan extra geheugen. Ook heeft Samsung met Dropbox geregeld dat je 50 GB aan opslagcapaciteit krijgt als je Dropbox activeert op deze tablet. Aan opslagcapaciteit dus geen gebrek.

Een ander belangrijk onderdeel van de tablethardware is natuurlijk het scherm. Zeker op een tablet waarop je straks mogelijk gaat tekenen, foto’s bewerken en wellicht ook video’s bewerken is het scherm enorm belangrijk. Helaas heeft Samsung niet gekozen voor een scherm met een hoge resolutie, zoals bijvoorbeeld full-hd, ook niet voor een scherm met een hoger aantal pixels per inch, zoals Apple heeft gedaan met de nieuwe iPad. Het scherm dat Samsung gebruikt voor de Note 10.1 is identiek aan dat van de Galaxy Tab 2 10.1 en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Wat ons betreft is dit toch wel teleurstellend, Samsung vraagt net zo veel geld als Apple voor deze nieuwe tablet, een scherm met minimaal een full-hd-resolutie is dan niet te veel gevraagd, denken wij.



Wel moeten we erbij vermelden dat er verder niets mis is met de helderheid en kleuren van dit scherm, ook reageert het scherm goed op onze invoer met zowel het pennetje als onze vingers. Maar met een hogere resolutie en meer pixels per inch had het scherm ook nog een stuk scherper kunnen zijn, wat best wenselijk is bij grafische toepassingen.

Deze tablet moet de komende tijd de concurrentie aan gaan met de nieuwste iPad. Apple bracht in tegenstelling tot het vorige model een veel beter scherm en Samsung zet daar nu de S-Pen met de grafische apps tegenover. Dat is eigenlijk de belangrijkste beslissing die men moet maken bij de keuze voor een nieuwe high-endtablet.

Er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen. Sommige gebruikers hebben al een voorkeur voor iOS of Android en als we alle benchmarks naast elkaar zetten dan zal deze nieuwe Samsung Note 10.1 ongetwijfeld beter presteren dan de iPad. Alleen, eerlijk is eerlijk: beide tablets hebben voldoende rekenkracht om alle apps fatsoenlijk te tonen.



Wij vragen ons af of het voordeel van de S-Pen op kan wegen tegen het heel mooie en scherpe scherm van de nieuwe iPad. Wellicht weet Samsung ons op de volgende pagina te overtuigen met de meegeleverde apps.

Eerst nog even alle specificaties op een rij:


Model
Merk Samsung
Type Galaxy Note 10.1
Processor
Processortype Exynos 4412 (quad-core)
Kloksnelheid processor 1,4 GHz
Software
Besturingssysteem Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
Extra software
  • AllShare Play
  • Crayon Physics Deluxe
  • Dropbox
  • Samsung Chat On
  • Polaris Office
  • Photoshop Touch
  • S Note
  • S Planner
  • S Suggest
  • Samsung Apps
  • Smart Remote
  • Video maken
  • Wereldklok
Opslag
Interne opslag 16GB, 32GB of 64GB (voorlopig alleen 16GB)
Externe opslag microSD, microSDHC
RAM 2 GB
Scherm
Scherm 10,1" PLS TFT capacitief touchscreen
Scherm resolutie 1280 x 800 pixels
Connectiviteit
Bedraad Micro USB 2.0-poort, 3,5 mm audio jack, SD-kaart
WiFi 802.11 a/b/g/n
GPS ja
Bluetooth v4.0 met A2DP
Telefoonnetwerken 3G (optioneel)
Audio Ingebouwde stereo speakers, 3,5 mm audio jack
Accu
Batterij 7000 mAh
Accuduur Stand by: 1500 uur met 3G verbinding en 2000 uur met Wifi. Bij dagelijks gebruikt ongeveer 8 uur.
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 262 x 180 x 8.9 mm (LxBxD)
Gewicht 600 g (incl. batterij)
Kleuren Wit, zwart