Gebruikservaring

Snelheid


Nokia lijkt onder de motorkap een hoop verbeteringen doorgevoerd te hebben, want Nokia Belle draait als een zonnetje. Zonder morren worden applicaties opgestart en het uitlezen van een NFC-tag gaat stukken sneller. Zo ook het schakelen tussen homescreens of het browsen op het internet, het gaat allemaal lekker snel. De Nokia 808 PureView lijkt weinig moeite te hebben met zijn besturingssysteem en dat is natuurlijk een hele goede zaak.

Bellen


Zoals ik gewend ben van Nokia was de belkwaliteit van de 808 PureView uitstekend. De telefoon heeft een goede ontvangst. Dankzij de dubbele microfoon op het toestel klinkt de 808 PureView-eigenaar kraakhelder aan de andere kant van de lijn.Internet


De 808 PureView is voorzien van de standaardbrowser van Nokia Belle. Eventueel zijn er andere browsers zoals Opera Mini verkrijgbaar die geschikt zijn voor Belle. Echter, de standaardbrowser is lekker snel en wat dat betreft is er weinig reden om over te stappen op een alternatief.

Wel moet gezegd worden dat fulltime-websites slecht worden getoond als de weergave volledig uitgezoomd is. Zo worden kleine teksten vereenvoudigd naar blokjes en dat komt de leesbaarheid natuurlijk totaal niet ten goede. Dat Nokia hiervoor heeft gekozen is wellicht te herleiden naar de relatief lage resolutie van het scherm.

Het in- en uitzoomen op een pagina is eveneens een tegenvaller. Het duurt vrij lang voordat de pagina volledig wordt weergegeven na een zoom-handeling. Voor die tijd wordt er een leeg canvas getoond.

Net als in iOS en Windows Phone wordt Adobe Flash niet ondersteund door Nokia Belle.

Geluid


De geluidsweergave van de speakers van de 808 PureView is goed, maar wordt makkelijk overtroffen door de meegeleverde oortjes. Beide kunnen een krachtig geluid produceren, maar de speakers van de 808 PureView geven lage tonen niet duidelijk weer.

Als de speakers van de 808 PureView worden gebruikt om muziek af te spelen, kan de telefoon het beste met het scherm naar boven worden gelegd, dan komt het geluid het beste tot zijn recht.


Accu


De 808 PureView wordt geleverd met een relatief kleine batterij, want deze heeft een capaciteit van slechts 1400 mAh, wat weinig is voor hedendaagse telefoons. Nokia belooft een lange spreek- en standbytijd en die beloften worden ook waargemaakt. De 808 PureView zal bijvoorbeeld langer meegaan met een lading dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S III of Apple iPhone 4S. Onder normaal gebruik zal de telefoon ongeveer drie dagen meegaan. Voor een hedendaagse smartphone is dat indrukwekkend te noemen en Nokia heeft dat gewoon goed voor elkaar. Natuurlijk loopt Belle nog altijd aanzienlijk achter op de concurrentie als het gaat om functies, maar dat zal ook zijn positieve uitwerking hebben op het accugebruik.