Conclusie

De Nokia 808 PureView is een lastig toestel om een beoordeling aan vast te hangen. Het besturingssysteem is in vergelijking met de concurrentie duidelijk de onderliggende partij, maar draait desalniettemin toch wel lekker, op de browser na. Die is wel snel bij het laden, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd.

Waar de 808 PureView in moet excelleren is de camera. Ik moet zeggen dat ik niet steil achterover sla wanneer ik de foto’s van het toestel bekijk en vergelijk met de concurrentie. De mogelijkheid om foto’s met een extreem hoge resolutie te maken is leuk en klinkt indrukwekkend, maar het betaalt zichzelf uiteindelijk niet uit. Ik zou een duidelijk verschil in detail en kleurevenaring moeten zien tussen de foto’s van de 808 PureView en die van de iPhone 4S en Galaxy S III. Maar dat verschil komt in de vergelijkingstest maar nauwelijks naar voren. De foto’s van de 808 PureView zijn in sommige gevallen iets beter, maar in sommige gevallen juist gelijkwaardig. Bij het maken van video’s is het wel duidelijk dat het detail groter is in het geval van de 808 PureView. De 808 PureView is van de drie toestellen het meest constant.

Ik vind het verschil echter niet overtuigend genoeg om enkel om die reden over te gaan op aanschaf van dit toestel, wel ben ik benieuwd of Nokia de zaken verder kan verbeteren in de aanloop naar PureView-integratie in Windows Phone 8-toestellen. Als het namelijk zo ver is, krijgen gebruikers ook de beschikking over een groot aantal leuke camera-applicaties, wat een grote meerwaarde kan zijn. Er zit in mijn ogen dus wel potentieel in de PureView-technologie van Nokia, maar bij de 808 PureView komt het er nog niet echt uit, mede door het gemis van een verscheidenheid aan aanvullende applicaties.

Daarnaast nadert Symbian langzaam maar zeker haar einde. Als je een abonnement afsluit voor dit toestel zou je echter wel twee jaar vastzitten aan een doodverklaard besturingssysteem en denk je eens in wat je dan allemaal gaat missen, aangezien het besturingssysteem nu al niet indrukwekkend is. Ook de hardware van de 808 PureView is niet indrukwekkend, afgezien van de camera.

Ik zou mijn geld dus nog kortstondig bewaren en wachten op Nokia-toestellen met PureView-technologie die draaien op Windows Phone 8, dan ben je immers voorzien van een veel beter besturingssysteem en een groter ecosysteem van applicaties die het toestel aanvullen.
7.6
  • Symbian Belle is weer een kleine vooruitgang;
  • Goed geluid;
  • Polsbandje meegeleverd;
  • Accu gaat zeer lang mee;
  • PureView-technologie biedt potentieel..
  • ..maar het verschil is niet adembenemend;
  • Relatief lage schermresolutie voor de prijs;