Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Samsung levert de Series 9 Ultra redelijk kaal aan. In de verpakking vind je de laptop tezamen met een acculader en een bundeltje met handleidingen. De enige extra die Samsung in de verpakking steekt is een adapter om een USB-poort om te toveren in een LAN-poort. Bij ultrabooks worden dergelijke aansluitingen vaak geslachtofferd om het systeem dunner te kunnen maken. Aangezien er opnieuw geen VGA-poort op de ultrabook aanwezig is en er geen adapter voor wordt meegeleverd, blijft dit ook in dit geval een gemis.


Uiterlijk


Bij de 13 inch-variant van deze laptop was ik persoonlijk ontzettend te spreken over het uiterlijk. Sterker nog, onlangs haalde ik de ultrabook nog aan omdat ik het qua ontwerp een van de beste ultrabooks vind. Samsung zet de lijn qua ontwerp duidelijk voort, want de Series 9 is qua uiterlijk zo goed als identiek, op de afwerking van de behuizing zelf na. Dit laatste is echter zonde, want juist die mooie blauwe finish van de 13 inch-variant maakte deze laptop zo ontzettend aantrekkelijk. De 15 inch-versie is echter exclusief in matzilver te krijgen. Je hebt hierbij wel de keuze tussen een lichte en een donkere versie, maar daar houdt het op. Op zich is er niks mis met deze afwerking, maar nu ik eenmaal weet hoe het ook had gekund blijft dit toch in mijn hoofd spoken.

Er is echter nog wel meer nalatenschap van de kleine Series 9 Ultra-laptop dat is blijven hangen. Zo oogt deze 15 inch-versie zowaar wat dik. Dat is vooral voor een ultrabook zeker geen compliment. Met zijn dikte van slechts 1,5 centimeter is het belachelijk om te beweren dat deze laptop dik is, maar opnieuw, het had dunner gekund. Het opvallende is dat voornamelijk het scherm dikker is dan bij de 13 inch-variant. Desalniettemin gaat het om een met LEDs verlicht scherm, welke bekend staan om een dunne behuizing.

Nogmaals: de Series 9 Ultra van 15 inch is zeker geen lelijke laptop. Samsung heeft de lijn van de 13 inch-versie voortgezet en diens ontwerp was echt dik in orde. Ik vind persoonlijk enkel dat Samsung door bepaalde wijzigingen wel afbreuk heeft gedaan aan het originele ontwerp.


Bouwkwaliteit


Eén van de hekele punten bij ultrabooks is vaak het scherm. Omdat fabrikanten het scherm zo dun mogelijk proberen te maken, moet er qua stevigheid vaak veel ingeleverd worden. Dit wordt in onze tests afgestraft omdat er ook op de bouwkwaliteit gelet wordt. Bij de Series 9 Ultra is er wat betreft het scherm echter weinig te klagen, waarschijnlijk mede doordat het wat dikker is dan bij de meeste ultrabooks.

Het scharnier van het scherm van de Series 9 Ultra is daarentegen wat flexibeler dan dat ik zou willen hebben. Vaak is het zo dat dit scharnier na veelvuldig gebruik steeds slapper wordt en dan is het zeker niet verkeerd als de fabrikant er voor zorgt dat het scharnier bij aankoop nog lekker wat tegenstand biedt. Dat is bij de Series 9 Ultra niet het geval, maar het scharnier is ook niet dermate slap dat het nu al een probleem vormt. Dat kan na een periode van een jaar echter heel anders zijn.

De behuizing is in de buurt van het toetsenbord en touchpad wat flexibel, maar hier is het niet storend. Dat wordt het pas als je de behuizing voelt meeveren wanneer je gebruik maakt van het toetsenbord of touchpad. Dat is bij de Series 9 Ultra niet het geval en hoewel de behuizing dus steviger zou mogen zijn in deze regionen, is dit geen punt van kritiek.