3min Devices

Review: HP Envy TouchSmart Ultrabook 4-1102ed

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


De HP Envy TouchSmart Ultrabook 4 wordt geleverd in combinatie met een aantal handleidingen en een acculader. Dat is het, niets meer, niets minder. Er zijn wel zaken die je kan wensen wanneer je een laptop aanschaft zoals een draaghoes of een muis, maar in het geval van de Envy TouchSmart Ultrabook 4 hoeft men daar dus niet op te rekenen. HP heeft hier ongetwijfeld voor gekozen om de prijs van de laptop nog laag te houden. De integratie van zo’n groot touchscreen kost namelijk aardig wat extra centen op de inkooplijst voor onderdelen.

Review: HP Envy TouchSmart Ultrabook 4-1102ed

Uiterlijk


Zoals al kort in de inleiding vermeld werd, is de Envy TouchSmart Ultrabook 4 ondanks de naam niet een volwaardige ultrabook in mijn ogen. Intel’s minimale eisen voor een ultrabook stellen namelijk dat een laptop met een scherm van 14 inch of groter, maximaal 2,1 centimeter dik is. De Envy TouchSmart Ultrabook 4 meet 2,3 centimeter en voldoet zodoende niet aan alle eisen die Intel aan de fabrikanten stelt. Dit is natuurlijk geen directe afknapper, we spreken immers over een verschil van slechts twee millimeter. Het punt is wel dat veel ultrabooks dunner zijn dan de Envy TouchSmart Ultrabook 4.

Afgezien van de wat dikkere behuizing, heeft de Envy TouchSmart Ultrabook 4 een aansprekend uiterlijk. De behuizing is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit geborsteld metaal. De buitenkant is zwart, de binnenkant zilver. De onderkant van het systeem is van een stroef rubber gemaakt. Het scherm wordt helaas niet beschermd door Gorilla Glass, maar door een materiaal waarvoor HP geen naam danwel fabrikant op heeft gegeven.

Waar de behuizing verticaal geborsteld is, is het touchpad ook voorzien van een bewerking, maar dan circulair. Als er licht op het touchpad valt, geeft de reflectie een fascinerend effect dat zich helaas niet makkelijk laat fotograferen.

Review: HP Envy TouchSmart Ultrabook 4-1102ed

Bouwkwaliteit


De Envy TouchSmart Ultrabook 4 lijkt vanaf een afstandje een zeer stevige laptop, maar schijn bedriegt in dit geval een beetje. Hoewel de behuizing grotendeels van aluminium is, geeft deze wel wat mee in de buurt van het toetsenbord en touchpad. Het scherm is daarentegen redelijk goed beschermd, alleen als je erg veel druk op de voor- of achterkant van het scherm zet, zal het gaan flikkeren. Daarnaast proberen we ook altijd even uit hoe flexibel de kap waar het scherm in zit is, in het geval van de Envy TouchSmart Ultrabook 4 is er weinig beweging in te krijgen en dat is louter positief

Het scharnier voelt erg stevig aan en de materiaaltypes die HP gebruikt heeft -metaal en rubberachtig plastic- spreken mij erg aan. De keuze voor rubber aan te onderkant zorgt er voor dat de laptop niet gauw ongewild verschuift. De afwerking op de kritieke punten zoals naden waar verschillende onderdelen van de behuizing samenkomen, is ruim voldoende.