2min

In de praktijk

Nokia heeft sinds vorig jaar de Lumia-smartphones op de markt gebracht met Windows Phone. Deze smartphones zijn weliswaar beschikbaar in het normale zwart en soms ook wit, maar Nokia zet vooral in op kleur. Zo ontvingen wij van Nokia een knalrode Nokia Lumia 920 en een kanariegele Nokia Lumia 820. Daar houdt het echter niet op voor Nokia, want de smartphones zijn ook beschikbaar in het blauw, paars, wit, zilvergrijs en zwart.Aangezien Nokia snapt dat de consument zijn smartphone en lader als één geheel ziet is ook de draadloze lader in diverse kleuren leverbaar. Het ontwerp van de lader is verder vooral erg simpel maar wel doeltreffend. Geen gerommel meer met je lader voordat je naar bed gaat, je hoeft de smartphone alleen maar op de lader te leggen. Vervolgens begint de smartphone automatisch met opladen.

Voordelen


Het grote voordeel van draadloos opladen is dus dat je niet langer een kabel in je smartphone hoeft te steken. Wellicht dat in de toekomst de hele USB-poort op je smartphone wel overbodig wordt, omdat zowel het opladen als de overdracht van bestanden via een draadloze lader kan worden gedaan. Daarnaast kunnen openbare gelegenheden straks inspelen op de behoefte van het draadloos opladen van je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan een bar in een café waarin draadloze oplaadpunten aanwezig zijn. Tegenwoordig zijn in veel openbare gelegenheden al gratis WiFi-hotspots, wellicht dat we over enkele jaren ook overal draadloze oplaadpunten voor onze mobiele apparaten gaan tegenkomen.

Snelheid


Een van de meest gestelde vragen omtrent het draadloze opladen, is: hoe snel laadt de smartphone draadloos op? Hoe is dit in vergelijking tot het opladen met een draad? Uiteraard hebben we dit aan een test onderworpen en zowel de Nokia Lumia 920 als de Lumia 820 waren binnen ongeveer 2,5 uur volledig draadloos opgeladen.

Doen we dezelfde test opnieuw maar dan bedraad, dan zijn beide smartphones in 2 uur en 2 uur en 10 minuten volledig opgeladen. Het bedraad opladen is dus weliswaar iets sneller, maar het verschil is te verwaarlozen. Draadloos opladen doet dus zeker niet onder voor bedraad opladen.Gevaar


Inductie is een proces waarbij er door middel van magnetische straling stroom wordt overgebracht. Inductie wordt ook al jaren gebruikt in professionele kookplaten. Wij hebben de lader op alle mogelijke manieren vastgehouden en gebruikt, ook hebben we andere metalen objecten op de lader gelegd, en niets leidde tot een schok, kortsluiting of iets anders gevaarlijks. Voor zover wij na kunnen gaan is het draadloos opladen gewoon veilig en hoef je niet bang te zijn om een schok te krijgen van de lader.

Na veel proberen is het ons zelfs gelukt om twee smartphones tegelijk op te laden via de draadloze lader, ook dit verliep zonder problemen.

Table of contents