Waterbestendigheid

Zoals inmiddels duidelijk zal zijn is de Xperia Z waterbestendig. Diezelfde bewering deed Sony ook bij de Xperia V en destijds heb ik die telefoon in een kan water gedeponeerd om dat op waarheid te testen. Voorlopig is het nog leuk om dat voort te zetten, totdat in de toekomst mogelijk alle smartphones waterdicht zijn. Naast waterdicht is de Xperia Z ook stofdicht.

De Xperia V is gecertificeerd volgens de Ingress Protection-standaard en voldoet aan de IP55- en IP57-waardering. Dit betekent dat de smartphone gedurende een half uur waterdicht is op een diepte van maximaal een meter en een goede stofbescherming heeft. De Xperia Z kan ongetwijfeld meer aan dan waarvoor de telefoon is gecertificeerd, maar dat wordt niet gegarandeerd door Sony. Wil je meer lezen over de Ingress Protection-standaard? Dan kan je voor meer uitleg terecht op deze pagina.

Voor het testen van de waterdichtheid van de Xperia Z heb ik opnieuw een grote cilinder met water gevuld, waarin de Xperia V gedurende een half uur in zal resideren. De telefoon ligt dan op een diepte van ongeveer 20 centimeter en dat is dus een stuk minder diep dan wat de certificering maximaal garandeert. In de onderstaande video is te zien hoe de Xperia Z het er vanaf brengt in een korte test. Ook gedurende het beloofde half uur onder water overleeft de Xperia Z het.


Tijdens het testen merken we op dat het scherm goed werkzaam blijft als het nat is. Wel worden bewegende druppels soms ook als invoer opgevat. Onder water is het touchscreen niet bruikbaar, dan wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een vinger of het omringende water. De speaker is niet afgedekt en wordt dus nat. Daardoor gaat het geluid stukken zachter klinken, maar de speaker blijft wel gewoon doorspelen. Als je de telefoon uit het water hebt gehaald moet deze een tijdje opdrogen om geluid weer goed af te kunnen spelen. Direct na het blootstellen aan water klinkt het geluid vele malen zachter.