5min

Prestaties (GPU)

De Xperia Z is voorzien van de Adreno 320-GPU. Deze grafische kern zagen we nog niet eerder in een smartphone voorbij komen en het was daarom nog even afwachten hoe de Xperia Z het er van af zou brengen.

De Adreno 320 is van de grond af aan opnieuw ontworpen door Qualcomm. Deze grafische processor moet hele hoge prestaties bieden, tot wel vier keer zo hoog als de Adreno 225. De verbeterde prestaties moeten terugkomen bij onder andere games, HTML5-websites en grafische interfaces.

Op de vorige pagina is al vermeld dat de Xperia Z voornamelijk wist te scoren op het GPU-onderdeel en die score is hier terug te vinden. De Samsung Galaxy Note II was voorheen de smartphone met de beste grafische prestaties, maar daar gaat de Xperia Z in deze test ruim overheen.


De onscreen test van GLBenchmark is een moeilijke test om GPU’s onderling te vergelijken, omdat de schermresoluties van elkaar verschillen. De Xperia Z heeft met zijn Full HD-resolutie een extreem hoge resolutie en moet dus ook meer werk afleveren om één frame af te leveren dan een toestel met een lage resolutie. Deze test is wel nuttig om te weten hoe smartphones op grafisch gebied ten opzichte van elkaar scoren.

Dat komt ook terug in de eindscore in deze test. Hoewel de Xperia Z alsnog de hoogste score weet te behalen van de Android-apparaten, is het verschil met de concurrentie nu minder groot. In deze test is ook de iPhone 5 terug te vinden, welke de Xperia Z nog wel weet te overtreffen.


In de offscreen-test worden toestellen geforceerd om in Full HD-resolutie aan de slag te gaan, ook al kan het scherm dat niet weergeven. Waar het bij de onscreen-test dus niet kan, is het bij de offscreen=test juist wel goed mogelijk om de GPU’s met elkaar te vergelijken. De Adreno 320 weet dezelfde score neer te zetten als in de onscreen-test, wat logisch is omdat de Xperia Z ook een Full HD-resolutie kan tonen. Andere grafische processoren vallen echter ineens verder terug omdat ze het in deze test zwaarder hebben.



Heethoofdje


De Xperia Z ontvouwt zich tijdens de benchmarks wel als een heethoofdje. Tijdens het testen merk ik dat de achterkant opvallend heet wordt. Ik meet hier temperaturen tegen de 50 graden Celsius, terwijl de telefoon gewoon op een bureaublad ligt. Die temperatuur loopt nog verder op als je het toestel in de handen houdt, wat natuurlijk wel de normale gang van zaken is.

Ter vergelijking heb ik wat andere smartphones de GLBenchmark-test laten draaien, daarbij kwam de temperatuur niet boven de 40 graden.