Gebruikservaring

Algemeen


De HP Envy x2 PC is in feite een tablet, maar kan ook als een laptop gebruikt worden. Dit soort systemen valt onder de hybride-standaard. Dat de Envy x2 PC op twee manieren te gebruiken is, komt doordat deze door HP met een dockingstation wordt geleverd.

De HP Envy x2 PC is voorzien van Windows 8 en dat is wat ons betreft een mooi besturingssysteem voor tablets. De interface van Windows is voor een groot deel opnieuw ontworpen met touchscreens in het achterhoofd en dat werpt zijn vruchten bij dit soort producten natuurlijk wel af. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar de recensie over Windows 8.

Windows 8 is op de Envy x2 PC in tegenstelling tot bij de Acer Iconia Tab W510 makkelijk te herstellen, aangezien de herstelpartitie op de SSD zelf staat. Dit was bij de Acer wel anders, dat bedrijf levert de Iconia Tab W510 in combinatie met maar liefst zes DVD’s, terwijl de tablet geen DVD-drive heeft.

De HP Envy X2 PC heeft voor een Windows-systeem net als zijn concurrentie vrij matige hardware aan boord, wat vooral komt door de energiezuinige en ongetwijfeld goedkope Intel Atom-processor. Het is wel voldoende om het besturingssysteem vloeiend te draaien, maar voor gebruik van de wat zwaardere applicaties zoals Photoshop of games hoef je de tablet niet te kopen. Voor gewoon huis-, tuin- en keukengebruik is het een mooi ding. Het is echter nog altijd onduidelijk waarom de Envy x2 PC nou zoveel meer kost dan de tablets van Acer en Samsung.


Geluid


HP is voor de Envy x2 PC een samenwerking aangegaan met Beats Audio. Dat bedrijf staat bekend om producten met een relatief goede geluidskwaliteit, maar daar komt helaas ook wel een flink prijskaartje bij kijken. Persoonlijk twijfel ik aan de rechtvaardigheid van dit prijskaartje. Hoe dan ook, het geluid van de Envy x2 PC klinkt redelijk goed en ook best vol. Zoals bij vrijwel alle mobiele producten moeten de lage tonen in de muziek het echter toch ontgelden. Toen ik het Beats-logo zag hoopte ik nog op een andere conclusie, maar het zij zo. Het geluid is hoe dan ook beter dan bij de concurrerende tablets. Daarmee acht ik het prijsverschil echter nog niet gerechtvaardigd.

Scherm


De Envy x2 PC heeft een IPS-scherm van 11,6 inch en dat is voor een tablet aan de grote kant, maar voor een laptop is het juist weer vrij klein. De resolutie bedraagt 1.366 bij 768 pixels en dat is tegenwoordig vrij laag. HP had deze resolutie een tandje hoger moeten krikken, gezien het prijsverschil met de tablets van Acer en Samsung. Nu is de resolutie even hoog en wordt dat verschil opnieuw niet gerechtvaardigd.

Het scherm is redelijk goed qua kleuren, maar spiegelt wel vrij als er licht op valt. Dat maakt het moeilijk om het scherm goed af te lezen.


Accu


De accu van de Envy x2 PC komt er op zichzelf niet heel goed vanaf, deze tablet weet niet op te boksen tegen de accu’s die Samsung en Acer in hun tablet bouwden, die accu’s hielden het respectievelijk 190 en 73 minuten langer uit. Dat vind ik best een groot verschil, zeker wanneer de interne hardware ongeveer gelijk is.

Benchmark: Windows 8: Powermark – BalancedOok testen we bij deze tablets hoe lang ze het uithouden wanneer ze verbonden zijn met het dockingstation. Dat wil namelijk nog wel eens verschil maken, al helemaal wanneer er nog een extra accu in is gebouwd. De HP Envy x2 PC komt hier een stuk beter uit de bus, de tablet houdt het maar liefst 11 uur uit.

Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced (met dock)


Dock


De HP Envy x2 PC wordt geleverd met een bijbehorende dockingstation. Het dockingstation bestaat uit een toetsenbord, touchpad en een accu. Er worden ook enkele aansluitingen aan de Envy x2 PC toegevoegd wanneer deze is aangesloten op het accessoire, het gaat dan om twee USB 2.0-poorten, een koptelefoonaansluiting en een normale HDMI-poort.Het touchpad heeft een cirkelvormige afwerking, die je door een minimaal reliëf ook een beetje kan voelen wanneer je het touchpad gebruikt. Het touchpad werkt goed, maar ondersteunt helaas geen enkele vorm van multitouch.

Het chiclet-toetsenbord werkt eveneens goed. De Functie-toetsen hebben een dubbelfunctie zodat ze ook gebruikt kunnen worden om systeeminstellingen aan te passen. Er zijn een aantal toetsjes voorzien van een indicator om aan te geven of de systeeminstelling in- of uitgeschakeld is. Opvallend genoeg is de knop waar de WiFi-functie aan verbonden is niet voorzien van een indicator, de knoppen voor Caps Lock en het dempen van het geluid hebben wel een indicator.