2min

Inleiding

Sinds vorige week zijn de nieuwe Surface-tablets van Microsoft te koop in België en Nederland, Microsoft was zo vriendelijk om ons direct te voorzien van review-exemplaren, eerder deze week verscheen de review van de Surface 2 al op Techzine, nu is het de beurt aan de grotere broer, de Surface Pro 2.

De Surface Pro 2 is uiteraard de opvolger van de Surface Pro van vorig jaar. Wederom heeft Microsoft gekozen voor een hele stevige configuratie. Het bedrijf uit Redmond kiest opnieuw voor een Intel Core i5-processor, maar ditmaal uit de vierde generatie. We kunnen op voorhand dan ook al wel zeggen dat de Surface Pro 2 een zeer krachtige tablet is.

Door het gebruik van de zware Intel Core i5-processor, welke eigenlijk voor laptops is bedoeld, is de Surface Pro 2 eigenlijk meer dan een tablet, het is eerder een hybride van een tablet en laptop. Voordat de Surface Pro 2 echter als laptopvervanger gebruikt kan worden, moet de gebruiker wel over een extern toetsenbord of een dockingstation beschikken, al biedt Microsoft zelf ook een goede accessoires, in de vorm van toetsenbord-covers, welke verkrijgbaar zijn vanaf 79,99 euro.

Microsoft zet de Surface Pro 2 ook echt in de markt als een laptopvervanger, het benadrukt de mogelijkheden voor het gebruik van de Surface Pro 2 binnen een bedrijfsnetwerk en met Enterprise-toepassingen. Verder levert Microsoft standaard een stylus mee met de Surface Pro, zodat gebruikers kunnen schrijven en tekenen op de tablet, mede met behulp van de aanwezigheid van handschriftherkenning.

De prijs van de Surface Pro 2 ligt dan ook een stukje hoger dan we gewend zijn van tablets. De Surface Pro 2 is verkrijgbaar vanaf 889 euro met 64GB aan opslagcapaciteit en 4GB aan werkgeheugen. Er zijn ook nog drie configuraties met betere specificaties, die uiteraard in prijs oplopen; 128GB en 4GB werkgeheugen voor 989 euro, 256GB en 8GB werkgeheugen voor 1.289 euro en 512GB en 8GB werkgeheugen voor 1.789 euro.

De Surface Pro 2 is dus duidelijk niet bedoeld voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een tablet voor op de bank, maar meer als een laptopvervanger voor in mijn ogen een zakelijk publiek. Al kunnen consumenten er natuurlijk ook prima mee uit de voeten. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat Microsoft geen goedkopere Surface Pro 2-variant heeft uitgebracht met een nieuwe Intel Bay Trail-processor, deze is weliswaar een stuk minder krachtig dan de Core i5-processor, maar nog wel ruim toereikend en dan had Microsoft wel een Suface Pro 2 voor een aantrekkelijk tarief kunnen aanbieden. Wellicht is het toekomstmuziek.

Ondanks de forse prijs verwacht ik echter wel dat de Surface Pro 2 een meerwaarde kan bieden in de tabletmarkt, voornamelijk omdat er verder geen tablets zijn met een dergelijk zware processor. In deze review zal blijken of ik daarop terug moet komen of dat het een zogenaamd unique selling point is.