Inleiding

Voor degene die het nog niet wist, TP-Link is de prijsvechter onder de routerfabrikanten. Die positie wordt ze niet altijd in dank afgenomen, maar het bedrijf weet op prijs goed te concurreren met de concurrentie en weet daardoor ook veel exemplaren te verkopen. Prijs zegt echter niet alles, de prestaties zijn natuurlijk veel belangrijker, al zal de gemiddelde consument die een router koopt meer naar de prijs kijken dan naar de prestaties.

TP-Link heeft een flink assortiment aan routers, waaronder routers met externe antennes en vaak dezelfde modellen, ook met interne antennes. Wij stelden TP-Link de vraag waarom ze nog steeds modellen maken met externe antennes, de meeste fabrikanten hebben de antennes inmiddels naar binnen verplaatst zonder dat dit ten kosten is gegaan van de prestaties.

TP-Link stelt dat het hebben van externe antennes veel upgrade-mogelijkheden met zich meebrengt. Zo kan je bijvoorbeeld als de router net te kort schiet in het bereik, de standaard antennes vervangen door zwaardere antennes die los verkrijgbaar zijn. Dit kan van pas komen als je bijvoorbeeld een grote woning hebt of een woning waarbij veel beton en staal in vloeren en plafonds is gebruikt. Op die manier kan je het bereik van je router dus makkelijk vergroten. Losse antennes zijn vaak goedkoper dan range-extenders of andere oplossingen. Ook zou je met een TP-Link-router eenvoudig de hele buurt kunnen voorzien van WiFi, het bedrijf heeft namelijk een zeer ruim assortiment aan externe antennes met kilometers bereik. Uiteraard is het bereik van externe antennes altijd onderhevig aan de bebouwing en de interferentie van andere WiFi-signalen.

De TP-Link router die in deze review centraal staat is een midrange-model, het draait allemaal om de N600 Wireless Dual Band Gigabit router, met typenummer TL-WDR3600. De router wordt geleverd in een groen/witte doos met daarin de router, de antennes, de stroomadapter, een lan-kabel, enkele boekjes en een CD. De TP-Link N600 is verkrijgbaar voor, niet schrikken, slechts 44,51 euro. Daarmee is deze router meteen de allergoedkoopste is van alle N600-routers. Grote vraag is natuurlijk of deze extreem lage prijs niet ten koste gaat van de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prestaties, iets wat we in deze review uitgebreid zullen testen.