Bewegende scène

De eerste test die de topmodellen moeten doorlopen is er op veler verzoek één met een bewegend object. Veel mensen blijken te willen weten welke telefoon geschikt is om bewegingen treffend op te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huisdier of een kind. Moeilijk stil te houden, maar mooie foto’s kunnen veel sentimentele waarde krijgen en zijn dus belangrijk. Het is doodzonde dat veel mensen tegenwoordig alleen maar foto’s maken met hun smartphone die vaak niet goed in staat blijkt om beweeglijke onderwerpen goed vast te leggen.

Voor deze test wordt de telefoon indien mogelijk ingesteld op een sportmode of een andere instelling die bedoeld is om bewegingen vast te leggen. Een voetnoot bij deze eerste test is dat ik enkel let op het vastleggen van de bewegingen. Zaken als helderheid en kleuren komen verderop in de test aan bod.

De resultaten van de eerste test zie je hieronder. Het onderwerp is een metalen carrousel die vier wagentjes laat ronddraaien. De foto’s die hieronder afgebeeld staan zijn van het laatste gedeelte van de rit om de smartphones nog enige kans te geven.

Apple iPhone 5


BlackBerry Z10


HTC One


Nokia Lumia 920


Samsung Galaxy S4


Sony Xperia Z


Om de afbeeldingen beter te kunnen vergelijken heb ik een fragment ervan genomen en naast elkaar gezet in één afbeelding.

Van links naar rechts:
Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 920, BlackBerry Z10, Apple iPhone 5, HTC One

De overduidelijke winnaar in deze test is verrassend genoeg de BlackBerry Z10, die de wagentjes zo goed weet vast te leggen, dat je bijna zou denken dat de wagentjes gewoon stilstaan. Wel is het zo dat er vrij veel ruis in de foto zit.

De score


De rangorde in deze test, puur gelet op het vastleggen van bewegingen, is als volgt:
  1. BlackBerry Z10
  2. Nokia Lumia 920
  3. HTC One
  4. Sony Xperia Z
  5. Apple iPhone 5
  6. Samsung Galaxy S4