2min Devices

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)

Conclusie

Voor het eerst heeft Sony een écht indrukwekkende tablet weten te ontwikkelen. Op verschillende vlakken biedt Sony een van de beste tablets, zo niet de beste tablet van het moment aan. De Sony Xperia Tablet Z is dunner dan welke tablet dan ook en dat heeft als bijkomend voordeel dat de tablet ook licht is.

Daarnaast is de Xperia Tablet Z water- en stofdicht en nog eens zeer krachtig ook. Ergens moet dan toch een addertje onder het gras zitten, zou je zeggen. Persoonlijk dacht ik dat dit de accuduur zou zijn, maar door het gebruik van een LiPo-accu weet Sony ook daar een goede prestatie uit het vuur te slepen.

De nadelen van de Xperia Tablet Z zijn dan ook vrij miniem. De klepjes en knoppen vind ik enigszins onder de maat en als je je buiten bevindt kan het wel eens zo zijn dat je moeite hebt met het aflezen van het scherm. Daar blijft het wat mij betreft dan echter toch bij als ik nadelen ten opzichte van andere Android-tablets moet opnoemen.

Sony heeft zijn uiterste best gedaan bij de Xperia Tablet Z, maar er zijn bepaalde barrières waar Sony niet alleen doorheen kan. Ik doel daarmee op het ecosysteem dat Apple voor de iPad heeft weten te creëren, dat blijft op dit moment toch nog altijd beter dan zijn Android-evenknie. Het verschil zit hem dus in de kwaliteit en kwantiteit van de applicaties van derden. Het verschil in het aantal applicaties wordt gedicht, maar de kwaliteit is in mijn ogen toch nog van een duidelijk lager niveau.

Sony biedt met de Xperia Tablet Z echt een topproduct aan, maar wel tegen een redelijk hoge prijs en dat blijft wel een hekel punt. Het is aan jezelf om te beslissen of de Xperia Tablet Z zijn prijs waard is, ik vind persoonlijk van wel. Op het moment is dit de beste Android-tablet die er is. De prijs blijft echter een rib uit mijn lijf, ook al is de tablet het waard.
8.1
  • Extreem dun, maar toch voldoende stevig;
  • Water- en stofdicht;
  • Goed scherm;
  • Snel;
  • Zeer krachtig;
  • Klepjes en knoppen enigszins irritant;
  • Scherm weerspiegelt aanzienlijk;