3min

Review: Compacte tablet van Sony

Sony Mobile heeft sinds het zich heeft losgemaakt van Ericsson pas enkele tablets op de markt gebracht; onder andere de Xperia Z Tablet (review) en de Xperia Z2 Tablet (review), beide met een scherm van 10 inch. Sony nu eindelijk weer met een kleinere tablet op de markt, de Sony Xperia Z3 Tablet Compact, deze tablet beschikt over een 8 inch-scherm.

Sony gaat zich dus ook eindelijk mengen in de strijd om de consument die op zoek is naar een kleine tablet. De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is niet zozeer een kleinere broer van de Xperia Z2 Tablet, maar meer een grote versie van de Sony Xperia Z3-smartphones, het nieuwe ontwerp dat Sony hanteert op de Xperia Z3 en Xperia Z3 Compact-smartphones is namelijk ook doorgetrokken in deze tablet. De tablet beschikt ook over afgeronde randen en hoekjes van kunststof, net zoals de nieuwe generatie smartphones.De naamkeuze van Sony vind ik minder handig. Ten eerste lijkt het teveel op die van de smartphones en ten tweede is het wel een erg lange naam. Wel denk ik dat het goed is dat Sony met meer tablets op de markt komt, de consument heeft nu een keuze tussen een 8 inch- en een 10 inch-tablet. Persoonlijk vind ik het nieuwe ontwerp dat is doorgevoerd in de 8 inch-versie niet alleen mooier, maar ook prettiger aanvoelen. De afgeronde randen zijn een stuk minder hard en liggen daardoor fijner in de hand.

Qua specificaties is de Xperia Z3 Tablet Compact zo goed als gelijk aan de grote Xperia Z2 Tablet, maar de Z3 Tablet Compact is wel een stukje sneller gezien de hogere kloksnelheid. De Xperia Z3 Tablet Compact beschikt namelijk wederom over een Snapdragon 801-chip maar ditmaal met een kloksnelheid van 2,5 GHz. Verder is er 3GB aan werkgeheugen aanwezig, 16- of 32GB aan opslagcapaciteit afhankelijk van de gekozen configuratie, een 8,1 megapixel camera aan de achterzijde en een 2,2 megapixel camera aan de voorzijde.

Ook zijn de innovaties die in de Xperia Z3- en Xperia Z3 Compact-smartphones zijn doorgevoerd ook op deze tablet te vinden. Het gaat om zaken zoals audio in hoge resolutie, PlayStation 4-gaming en nieuwe verhoogde certificatie van IP68 in stof- en waterdichtheid. De Xperia Z3 Tablet Compact is met slechts 270 gram verder een hele lichte tablet. Persoonlijk vind ik de tablet erg prettig aanvoelen, wat mede komt door het ontwerp maar ook het gewicht.


Sony heeft de tablet voorzien van de laatste beschikbare Android-versie, 4.4 KitKat en daaroverheen is het bekende Sony-sausje gegoten. Op zich heb ik daar weinig op aan te merken, behalve dat het aantal vooraf geïnstalleerde apps best wel minder mag.

De Xperia Z3 Tablet komt ergens in oktober beschikbaar in drie configuraties: 16GB, 32GB en tot slot een 4G-versie met 32GB aan opslagcapaciteit. Sony heeft de kleur paars laten vallen en brengt de tablet alleen in het wit en zwart uit. De prijzen zijn inmiddels ook bekend en zijn respectievelijk 399 euro, 449 euro en 499 euro.

Table of contents