3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Samsung staat gezien het recente verleden niet echt bekend om de bouwkwaliteit van zijn smartphones. Waar veel concurrenten mondjesmaat overstapten op andere materialen, bleef Samsung steevast plastic gebruiken voor de behuizingen. Dat is natuurlijk lekker goedkoop, maar het geeft geen hoogwaardige indruk en het komt de stevigheid uiteraard ook niet ten goede.

Ook de Galaxy Mega 6.3 is voorzien van een behuizing van plastic. Als je de achterkant van het toestel verwijdert, wordt pas duidelijk hoe flexibel (dus onstevig) het plastic wel niet is. Zonder enkele moeite zou je de afdekking dubbel kunnen vouwen, maar ik wil de boel natuurlijk niet breken, dus die test laat ik achterwege.

Het is onduidelijk met wat voor beschermingslaag de display is afgeschermd, maar als het Gorilla Glass was, dan zou Samsung dat zeker gemeld hebben. Het is aannemelijk dat er dus voor een goedkopere oplossing is gekozen.

Als je de telefoon buigt en op het scherm drukt, blijkt dat de bescherming hiervan ondanks het plastic niet tegenvalt. Ik zie wel wat vlekken ontstaan, maar ik had het erger verwacht. Niet in de minste plaats omdat het scherm van deze smartphone zo groot is.


Hardware


Samsung heeft gekozen voor de Snapdragon 400-chipset. Deze chipset bestaat in dit geval uit een Krait-processor met twee rekenkernen en een Adreno 305 voor het grafische werk. De chipset wordt bijgestaan door 1,5GB werkgeheugen. Dit is een wat ongebruikelijke grootte, maar dat moet geen problemen opleveren. 1GB was wellicht te weinig geweest.

Op de vorige pagina heb ik de interne opslagcapaciteit al even aangesneden. Samsung belooft 8GB, maar uit de doos is slechts 4,5GB beschikbaar. Wel is er de mogelijkheid om een micro SD-kaartje van maximaal 64GB in de telefoon te steken. Samsung levert standaard een extra 4GB mee, waarschijnlijk om te compenseren voor het grote verlies van ruimte. Dat verlies is te wijten aan het aantal applicaties dat Samsung extra toevoegt aan diens smartphones.

De Galaxy Mega 6.3 heeft een Super Clear LCD-scherm van 6,3 inch gebruikt. Het scherm heeft een betrekkelijk lage resolutie van 720 bij 1280 pixels per inch. Dat levert een pixeldichtheid van 233 pixels per inch op, dat is veel minder dan de topmodellen van dit moment. Samsung probeert met de Mega 6.3 natuurlijk ook niet een topmodel af te leveren. Het gaat bij deze smartphone echter toch voornamelijk om het grote scherm, wel is het jammer dat dat ten kosten gaat van de pixeldichtheid.

Wat betreft de connectiviteit heeft de Samsung Galaxy Mega 6.3 natuurlijk een usb-aansluiting. Deze USB-aansluiting kan in combinatie met een apart verkrijgbare kabel ook gebruikt worden om bestanden op USB-opslagapparaten uit te lezen en te beheren. Deze smartphone kan ook communiceren via infrarood, bluetooth en dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac). De Galaxy Mega 6.3 ondersteunt ook 4G-netwerken.

Het schieten van foto’s gebeurt in een maximale resolutie van 8 megapixel. Het opnemen van video’s gebeurt maximaal in Full HD, met 30 beelden per seconde. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 1,9 megapixel.

De accucapaciteit bedraagt 3.200 mAh. Dat is vrij veel voor een smartphone, maar gezien het grote scherm is het waarschijnlijk geen overbodige luxe.