2min

Introductie

Samsung’s tactiek om de wereld te veroveren is de meeste mensen inmiddels wel duidelijk: zoveel mogelijk keuze bieden in alle segmenten. Kleine variaties zijn soms al voldoende om een nieuw product te lanceren. Dat gaat voor de Samsung Galaxy S4 Zoom overigens niet op. Deze smartphone is een variant op de Samsung Galaxy S4, maar waar deze smartphone verschilt is het contrast ook groot.

De Samsung Galaxy S4 Zoom is een digitale camera en smartphone in één behuizing. Het is een variatie waarvan we tot op dit moment nog geen echte serieuze uitvoering hebben gezien. Natuurlijk zijn er merken als Nokia die het met bijvoorbeeld de 808 PureView (review) hebben geprobeerd, maar daarbij was nog wel een duidelijk verschil: er was geen optische zoom. Nokia lanceerde in 2006 overigens wel eens een smartphone met optische zoom, de Nokia N93 met 3x optische zoom.

Samsung kan dus ook niet beweren dat dit de eerste smartphone met optische zoom is. Het is echter wel de eerste moderne smartphone met optische zoom en daarnaast ook de eerste smartphone met een tienvoudige optische zoomfunctie. Deze mogelijkheid komt helaas wel met een groot minpunt, de benodigde lens vormt een grote uitstulping op de achterkant van het toestel.


Er is voor de Samsung Galaxy S4 Zoom op het moment van schrijven dan ook eigenlijk geen vergelijkbare smartphone van een concurrent. Nokia komt echter binnenkort wel met een mogelijke concurrent op de proppen; de Lumia 1020 met een camera met een maximale resolutie van 41 megapixel. Die smartphone moet het echter zonder optische zoomfunctie stellen en is dus eigenlijk grotendeels gelijk aan de 808 PureView. Ter zijner tijd zal Techzine een vergelijkingstest houden om te zien welke smartphone nou de beste camera van het moment heeft.

In de onderstaande tabel vind je smartphones die qua camera vooral concurreren met de Galaxy S4 Zoom.

Model Prijs
Samsung Galaxy S4 Zoom 440 euro
Nokia 808 PureView (review) 560 euro
Sony Xperia Z1 649 euro (adviesprijs)
Nokia Lumia 1020 699 euro (adviesprijs)

Het staat buiten kijf dat de Samsung Galaxy S4 Zoom op het moment weinig concurrentie heeft. Er zit wel het één en ander aan te komen, de Nokia Lumia 1020 en de Sony Xperia Z1 zullen beide later deze maand in de winkels belanden.

De Samsung Galaxy S4 Zoom heeft zelf een adviesprijs van 549 euro, het apparaat is te verkrijgen in de kleuren wit en zwart. De smartphone is in de prijsvergelijker van Techzine al terug te vinden voor een prijs vanaf 450 euro.