2min

Introductie

Medio 2013 kwam Samsung met een bijzondere variant van de Galaxy S4 op de proppen. De Samsung Galaxy S4 Zoom is namelijk voorzien van een optische zoomfunctie, waardoor je je naar hartelust kunt richten op zaken die je wilt uitvergroten op de uiteindelijke foto. Dat deed de Galaxy S4 Zoom prima, zeker voor een smartphone.

Maar andere aspecten van een smartphone vulde het apparaat aanzienlijk minder goed in. De Galaxy S4 Zoom is erg dik en zwaar, het scherm is niet goed en het toestel bleek ook vrij traag. De Galaxy S4 Zoom was wat mij betreft het Galaxy S4-predikaat zelfs niet waard. In feite was de Galaxy S4 Zoom eerder een camera met een belfunctie dan een smartphone met een zoomfunctie. En voor een digitale camera waren de foto’s nou ook weer niet erg goed.


Met de Galaxy K Zoom doet Samsung een nieuwe poging en vooraf lijken de sterren ditmaal gunstiger te staan. Het Koreaanse bedrijf lijkt de balans ditmaal namelijk beter op orde te hebben: de Galaxy K Zoom is een stuk dunner en de vergelijking met de Galaxy S5 blijft sowieso achterwege omdat er in de productnaam ditmaal geen verwijzing naar het huidige vlaggenschip wordt gemaakt.

Wat prestaties betreft is het echter wel afwachten. Samsung koos voor de eigen Exynos 5260-chipset en die hebben wij nog niet op de pijnbank gelegd. De camera heeft niet alleen fysiek een kleine update ondergaan, de sensor is een fractie groter geworden en heeft ook bijna vijf miljoen extra pixels aan boord.

Wat concurrentie betreft heeft de Galaxy K Zoom weinig te duchten. Er zijn afgezien van de Galaxy S4 Zoom geen andere recente toestellen met een optische zoomfunctie. Qua concurrentie is de exotische Nokia Lumia 1020 nog steeds de grootste concurrent.

Model Prijs (afgerond)
Samsung Galaxy S4 Zoom (review) 300 euro
Nokia Lumia 1020 (review) 360 euro
Samsung Galaxy K Zoom 430 euro

Toen Samsung de Galaxy K Zoom introduceerde werd een adviesprijs van 499 euro genoemd. Inmiddels zijn we al een paar maanden verder en zijn winkeliers een paar tientjes onder die prijs gedoken. Het apparaat is te verkrijgen in de kleuren blauw, wit en zwart.