3min

Review

De belangrijkste aankondigingen van Huawei op het Mobile World Congress waren een smartphone, twee tablets en een smartwatch die tevens dienst doet als headset. De twee geïntroduceerde tablets zijn technisch gezien eigenlijk phablets, Huawei heeft er namelijk voor gekozen om ze te voorzien van een simkaart-slot en belfunctie. Het zijn dus gewoon hele grote smartphones, maar gezien het formaat van 7 en 8 inch, vallen ze eigenlijk ook buiten de phablet-noemer. Wij zien de producten gewoon als tablets, want degene die met een toestel van 7 of 8 inch aan zijn oor gaat lopen is in mijn ogen niet helemaal wijs.

Van de twee geïntroduceerde tablets is er een goedkope 8 inch-versie van 299 euro (de MediaPad M1) en een duurdere 7 inch versie van 399 euro, met een veel beter scherm en camera. Wij bespreken in deze hands-on het duurdere 7 inch model, de Huawei MediaPad X1. Degene die op zoek is naar de goedkopere MediaPad M1 kan onze andere hands-on lezen.

De Huawei MediaPad X1 is dus een tablet met een 7 inch-scherm, de schermresolutie bedraagt 1920 x 1200 pixels, hoger dan Full HD dus. Ook kan je met deze tablet telefoongesprekken voeren, maar dat is niet iets wat wij aanbevelen, daarvoor is 7 inch simpelweg te groot.Voor het ontwerp heeft Huawei ditmaal niet bij HTC afgekeken, zoals bij de MediaPad M1 het geval is. Ditmaal is Apple als uitgangspunt genomen. Wij zien in elk geval veel overeenkomsten met de Apple iPad mini, al is de iPad mini iets groter, want deze heeft een scherm van 7,9 inch. Qua uiterlijk lijken de tablets wel enorm op elkaar en dat is ook niet iets waar Huawei zich voor lijkt te schamen. Het is niet het eerste apparaat wat van de concurrentie wordt gekopieerd en vast ook niet het laatste. Huawei heeft gekozen voor een aluminium behuizing, wat de bouwkwaliteit flink ten goede komt. De MediaPad X1 is echt een stevige tablet.

Als we verder kijken naar deze tablet, dan zien we dat Huawei heeft gekozen voor twee flinke camera’s. Een 13 megapixel-camera inclusief flitser aan de achterzijde en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. Het maken van foto’s met deze tablet gaat mogelijk een stuk beter dan met andere vergelijkbare tablets. Voor een goed oordeel over de foto- en video-capaciteiten moeten onze lezers nog even geduld hebben tot de review, die binnen 2 à 3 maanden zal volgen.

Aan de binnenkant van de tablet is een chip van Huawei zelf te vinden, met vier rekenkernen en een kloksnelheid van 1,6GHz. Daarnaast is er 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit aanwezig, ook is dit nog uit te breiden via een micro SD-kaartje. Hoe snel deze tablet precies is, kunnen wij op dit moment niet echt zeggen, we hebben weinig ervaring met de eigen chips van Huawei en deze is ons nog onbekend. Wel kunnen we zeggen dat Android razendsnel reageerde, de tablet zal zeker niet enorm slecht scoren.

De tablet zal bij lancering waarschijnlijk gebruikmaken van Android 4.3, op dit moment stond er nog Android 4.2 op de demo-modellen geïnstalleerd. Daaroverheen heeft Huawei de eigen Emotion UI 2.0 gegoten. Voor elke demo is een ander thema geselecteerd en ditmaal bestond deze uit een carrousel met hoofdschermen waarop de applicaties en widgets zijn geplaatst. Deze carrousel reageert echt razendsnel, sneller dan we gewend zijn van Android.

De Huawei Ascend X1 komt in april of mei beschikbaar in Nederland, met een adviesprijs van 399 euro.

Table of contents