2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Het Franse Archos bouwde al tablets lang voordat het cool was. De eerste AV-serie debuteerde in 2003 onder de noemer draagbare mediaspeler, maar miste de flair en techniek waarmee Apple wel door wist te breken in 2010.

Tien jaar later rollen er nog steeds Archos-tablets van de band, wat dit merk in ieder geval genoeg ervaring doet uitstralen. Meest recentelijk debuteerde de hybride Gen 10 XS-series, bevolkt door de Archos 101 XS, Archos 97 XS en Archos 80 XS.


Die generatie trapt Archos af met de introductie van het vlaggenschip, de slanke Archos 101 XS. Het bedrijf werkt meestal in het lage prijssegment en blijft ook hier laag met een heel milde 264 euro. Daarmee valt de 101 XS in dezelfde categorie als bijvoorbeeld Samsung’s populaire Galaxy Tab 2 (review) rei in november op de markt verscheen.

De tablet wordt net als de overige modellen in de serie geleverd met een magnetisch toetsenbord/dockingstation, dat het geheel tot een soort laptop op elkaar laat aansluiten.

De processors is een midrange multicore-combinatie van een 1,5GHz dual-core A9 CPU en twee veel langzamere Cortex M3-chips. Het scherm heeft een afmeting van 10,1 inch en de tablet draagt 16GB intern geheugen. Redelijke specificaties, kijkende naar het prijskaartje.

De Archos 101 XS is mooi vormgegeven en hoewel de prijs er in positieve zin mag wezen, maakt de tablet nog niet bijzonder veel indruk. Maar goed opgevoed als ik ben, gaan we eerst het apparaat goed doorlichten voor het trekken van definitieve conclusies, op zoek naar aangename verrassingen.