6min

Gebruikservaring, Software & Sense

Eerder in deze review schreef ik al dat het toestel lekker in de hand ligt, dat komt natuurlijk de gebruikservaring alleen maar ten goede. HTC heeft echter meer gedaan om de gebruikservaring van het toestel te verbeteren. Zo heeft het onder meer het Knock On, Knock Off-principe gekopieerd van andere fabrikanten. Het zat oorspronkelijk in de Nokia N8, maar inmiddels in bijna alle Nokia-, Acer- en LG-smartphones. Daarmee kan je als het toestel in stand-by staat door twee keer op het scherm te tikken het toestel uit stand-by halen. Door opnieuw twee keer te tikken zal het toestel weer terug in stand-by gaan.

Motion Launch


Dat is echter niet de enige manier om het toestel te ontgrendelen. Natuurlijk heb je de traditionele manier door op de stand-by knop te drukken, maar ook via het zogeheten Motion Launch. Met de aanwezige sensoren houdt het toestel in de gaten wanneer het wordt opgepakt en of het in landschap- of portretmodus wordt vastgehouden. Op basis daarvan zijn er verschillende ontgrendelingsmogelijkheden, zoals in onderstaande afbeelding is te zien.


Wel moet ik hierbij opmerken dat deze manieren van ontgrendelen alleen werken als de beveiliging niet is aangepast en er een extra pincode, wachtwoord, patroon of gezichtsherkenning is vereist. Als dat niet het geval is zijn er dus nog eens zeven mogelijkheden om het toestel te ontgrendelen. HTC heeft ook een mooie video gemaakt waarin alle mogelijkheden worden getoond.


Dot view en cover


Iets wat standaard weliswaar niet wordt meegeleverd door HTC, maar wel de moeite waard is om te behandelen in deze review is de speciale Dot View Cover. Dit is een cover voor de HTC One M8 die verkrijgbaar is in een tiental kleuren.


Het unieke aan deze cover is dat die ook samenwerkt met het toestel. In de cover zitten namelijk allemaal kleine gaatjes en daarmee kan HTC allerlei dingen laten zien. Hierdoor wordt de HTC One M8 ook bruikbaar zonder dat je het toestel uit stand-by hoeft te halen. Bijvoorbeeld om even de tijd, datum of het weer te controleren kan je twee keer tappen op de cover. Ook als je gebeld wordt, toont de dot cover de naam van de persoon die je belt en een rood of groen hoorntje. Je kan er dan voor kiezen om over de cover heen te swipen om duidelijk te maken dat je het gesprek wilt opnemen of juist wilt negeren. Het is ook mogelijk het toestel naar je oor te bewegen of om te draaien, het gesprek wordt dan respectievelijk aangenomen of afgebroken. Ook hiervan heeft HTC een video gemaakt.


Het enige nadeel aan de Dot View Cover, maar dat geldt eigenlijk voor alle covers die over het scherm heen flappen is dat die ‘flap’ soms in de weg zit als je de smartphone wilt gebruiken. Bijvoorbeeld bij het maken van foto’s zit deze nogal eens in de weg. De Dot Cover is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 39,95 euro.

HTC’s Android-skin: Sense 6


Op het toestel is Android 4.4.2 voorgeïnstalleerd door HTC en dat is op dit moment de meest recente versie van Android. Daaroverheen heeft HTC de eigen Sense-interface gelegd, inmiddels versie 6. De aanpassingen die HTC heeft gedaan aan Android zijn zeker niet slecht, het is echter wel zo dat je ervan moet houden. Niet iedereen kan de Sense-interface waarderen, er zijn ook gebruikers die liever een kale Android-installatie prefereren. Toch ben ik persoonlijk wel te spreken over Sense, ik merk geen noemenswaardige vertragingen op in Android, alles werkt gewoon vlekkeloos.


HTC heeft veel standaardonderdelen van Android intact gelaten met Sense, er zijn eigenlijk maar een paar grote veranderingen; om te beginnen is er de Blinkfeed, deze verzamelt informatie uit allerlei bronnen en voegt die samen in één feed, waardoor je snel wat highlights uit al die bronnen kan zien. Doordat er informatie uit RSS-feeds van websites, Facebook, Twitter en LinkedIn bij elkaar wordt gegooid krijg je vluchtig wat mee van wat er gaande is op die websites en sociale netwerken. Wil je echt een volledig beeld, dan zal je altijd de betreffende website of app moeten openen, daarin brengt de Blinkfeed geen verandering. De ondersteuning voor Nederlandse websites is op dit moment nog wat beperkt, maar hopelijk brengt HTC hier nog verandering in. Voor de mensen die de Blinkfeed helemaal niets vinden, je kan deze ook verwijderen.

Als we verder kijken naar de aanpassingen in Sense dan zien we dat de kleuren net even anders zijn en dat HTC niet meedoet aan de nieuwe transparante lagen die in Android 4.4 KitKat zijn geïntroduceerd. Het berichtencentrum is bijvoorbeeld niet transparant. Boven het berichtencentrum staan geen iconen om direct bijvoorbeeld WiFi in of uit te schakelen, er is wel een knopje aanwezig om een venster te openen waarin 12 van dit soort knoppen staan. Hier kan je verschillende instellingen snel aanpassen of functies in- of uitschakelen.

Ook de lijst met apps ziet er net even anders uit, maar biedt wel een zoekfunctie voor als je je app niet kan vinden. De applicatielijst werkt niet met verschillende schermen waar je doorheen kan swipen, maar gewoon met een lange lijst van boven naar beneden. Ook het multitask-scherm waarin alle openstaande apps zijn te zien is anders vormgegeven. In mijn optiek is het iets handiger, want je ziet meteen negen apps tegelijk. Ook is er een knop om ineens alle apps af te sluiten.


Op de twee aanwezige dashboards kunnen nog steeds apps en widgets worden geplaatst. Ook kunnen er meerdere dashboards worden aangemaakt, in totaal maximaal vijf.

Wat een hele goede zet is van HTC is dat ze alle basisonderdelen van de Sense-interface hebben gesplitst in losse apps. Deze apps heeft HTC in de Google Play Store geplaatst en daardoor kunnen ze nu tussentijds worden bijgewerkt. Zo kunnen bugs of nieuwe functies snel worden toegevoegd, voorheen werden dit soort apps via ROM-updates bijgewerkt. Het nadeel van een ROM-update is dat die vaak het hele besturingssysteem bijwerkt en daardoor via de telecomproviders moet worden verspreid, die dat op hun beurt eerst goed willen testen. Dit kost een hele hoop tijd en zorgt ervoor dat apps moeilijk tussentijds zijn bij te werken. Veel fabrikanten hebben dit probleem, maar HTC heeft nu een oplossing gevonden door actief gebruik te maken van Google Play. Vooralsnog is de Sense-interface alleen voor HTC-toestellen beschikbaar, maar HTC gaat delen ervan beschikbaar maken voor alle Android-toestellen.

Software


Alle fabrikanten hebben er een handje van om een hele lading apps voor te installeren op een smartphone. De ene fabrikant slaat hier wat verder in door dan de andere, op de HTC One M8 staan in totaal 52 applicaties voorgeïnstalleerd als je het toestel voor het eerst gebruikt. Dat is niet mis en er zijn ook ditmaal weer een aantal apps die van mij achterwege gelaten hadden mogen worden, goed voorbeeld hiervan is de Aandelen-app.


Als we verder kijken naar de apps die HTC allemaal meelevert en niet zijn te verwijderen, dan komen we uit op een aardig lijstje: 7digital, Aandelen, Auto, FitBit, FM-radio, HTC Apps, HTC Back-up, HTC Gids, Kindermodus, Krabbelen, Polaris Office 5, Instellen, Ouder-dashboard, Spraakopname, Taken, TV, Zaklamp, Zoe en natuurlijk nog een hele lading Google-apps die zijn verplicht. Ook de sociale netwerken zijn aanwezig, omdat die samenwerken met de Blinkfeed, standaard zijn Facebook, Foursquare, LinkedIn en Twitter geïnstalleerd.

HTC heeft voor veel standaard Android-applicaties ook eigen versies gemaakt, bijvoorbeeld van de agenda, browser, contacten, camera, e-mail, galerij en telefoon-app. In principe hebben al deze applicaties een blauw met zwart of wit uiterlijk. De apps zien er allemaal goed uit en zijn ook goed bruikbaar. Ik vind het niet nodig om hier echt diep op in te gaan omdat het gebruik niet ineens compleet anders is.