2min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

De Samsung Gear Fit die in februari tijdens het Mobile World Congress werd aangekondigd was een grote verrassing. We wisten dat er nieuwe Gear-horloges aan zaten te komen en hadden zelfs al foto’s gepubliceerd, maar deze smartwatch wist de aandacht volledig te ontlopen. Met een bijzonder uiterlijk stal het horloge de show en werd het product bekroond tot Best Mobile Device van de MWC.

Tot nu toe zagen we bij Techzine de Galaxy Gear (review) van Samsung en de Sony SmartWatch 2 (review) langskomen, maar deze producten konden mij niet echt bekoren. Dat is bij de Gear Fit op het eerste gezicht wel anders. Niet in de minste plaats vanwege de uitzonderlijke verschijning: de Gear Fit beschikt over een gebogen AMOLED-scherm dat een echte blikvanger weet te vormen.


Momenteel is de markt voor smartwatches nog niet alom vertegenwoordigd qua aanbod en al zeker niet qua adoptie, maar dat zou in 2014 wel eens grondig kunnen veranderen. Google kondigde enige tijd terug een afgeleide van Android aan, welke speciaal gericht is op wearables. Wanneer dat besturingssysteem klaar is, plus als Apple eventueel eindelijk zijn iWatch uit de doeken doet, gaat het los.

De Gear Fit doet het hier echter met een eigen besturingssysteem, een afgeleide van het Real Time Operating System (RTOS). Daarmee heeft Samsung inmiddels al drie besturingssystemen gebruikt voor de smartwatches: Android, Tizen en RTOS. Een smartwatch met Android Wear staat ook al op het programma van 2014.

Met een hartslagmeter en een bewegingssensor aan boord is de Gear Fit voornamelijk gericht op mensen die zich bezighouden met lichaamsbeweging. Het is natuurlijk wel de vraag of de software daar ook goed op aansluit.

Model Prijs
Sony SmartWatch 2 (review) 130 euro
Samsung Gear 2 Neo 190 euro
Samsung Gear Fit 200 euro
Samsung Galaxy Gear (review) 200 euro
Samsung Gear 2 295 euro

De Gear Fit is gelijktijdig met de Samsung Galaxy S5 (review) op de markt gekomen en kreeg een adviesprijs van 199 euro. Op het moment van schrijven is het horloge bij winkeliers ook ongeveer even duur. Op termijn zal de prijs ongetwijfeld zakken. Momenteel is het horloge enkel met een zwarte polsband verkrijgbaar, Samsung heeft echter zes kleuren aangekondigd. Omdat de bandjes verwisselbaar zijn kan je achteraf ook nog altijd een andere kleur kiezen.