Introductie

Als er één bedrijf is dat op dit moment al erg veel aandacht heeft gegeven aan smartwatches, dan is het Samsung wel. Het Zuid-Koreaanse bedrijf bracht in een jaar tijd al de Galaxy Gear, Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Fit en Gear Live op de markt en maakte daarbij als besturingssysteem gebruik van onder meer Android, Android Wear en het eigen Tizen. Er valt prima te discussiëren over of deze pogingen ook succesvol waren, maar niemand kan beweren dat Samsung de kat uit de boom heeft gekeken.

Met de Gear S voegt het Koreaanse bedrijf inmiddels al weer de zesde telg aan de smartwatch-lijn toe. Ditmaal is gekozen voor Tizen als besturingssysteem. Dat is opmerkelijk omdat Google nu een besturingssysteem speciaal voor wearables heeft, maar met Tizen heeft Samsung heel veel vrijheid terwijl Android Wear op dit moment nog zeer gesloten is.


Er zit relatief veel verschil tussen de smartwatches die Samsung tot op heden op de markt heeft gebracht. Zo was de Gear 2 al weer heel wat verder dan de Galaxy Gear, terwijl de Gear Fit specifiek op activiteit gericht was. Met de Gear S introduceert Samsung opnieuw iets bijzonders, want deze smartwatch kan met een simkaart overweg waardoor je in theorie ook zonder smartphone moet kunnen. Door de toevoeging van een minuscuul toetsenbord kan je bijvoorbeeld ook reageren op berichten.

De Gear S is dus best een ambitieus product en daar is de prijs dan ook wel naar. De adviesprijs was bij de aankondiging in september vastgesteld op 399 euro en het horloge is verkrijgbaar in het wit en zwart. Zoals we gewend zijn van Samsung zakt de prijs van nieuwe producten al redelijk snel een paar tientjes, de Gear S kost nu bij webwinkels nog zo’n 360 euro. Daarmee is de Gear S nog steeds veel duurder dan bijvoorbeeld de Motorola Moto 360 (review).