1 min

Tags in dit artikel

,

TEC met luchtkoeling

De nieuwe 7131 koeler van MACS is wederom uitgerust met een peltierelement. MACS maakte al eerder luchtkoelers met een peltierelement. TEC staat voor Thermo-electric-cooling.

Deze peltier heeft een vermogen van 70watt. Hij trekt 5 Ampere weg op je 12 voltlijn, een sterke voeding (400watt) is aangeraden.

TEC wordt voornamelijk gebruikt bij waterkoeling, omdat je dan sterke peltierelementen kan gebruiken. Luchtkoeling kan geen 226 watt van de pletier én wat je processor verbruikt aan hitte afvoeren. Daarom wordt er hier een 70watt exemplaar gebruikt. Hierdoor komen de temperaturen niet onder de nul, maar wel ruim onder de kamertemperatuur.

Deze versie, de 7131-i is alleen voor LGA 775 van Intel. Er is ook een andere versie van voor AMD. Aangezien ik al wilde upgraden, ging mijn voorkeur eerst uit naar een K8 vanwege cool ’n quiet. Toen ik deze koeler kreeg aangeboden zag ik dat de fan 20dB aan geluid produceerde. Toen ik ook nog een artikel las over de Pentium D 805 was mijn beslissing gemaakt.

Dit is niet mijn eerste ervaring met een TEC koeler. Eerder gebruikte ik een MCW50-T, dat is een waterblok met een 80watt peltier voor grafische kaarten. 80 Watt is normaal voor videokaarten en chipsets, toen dus bleek dat deze processorkoeler een 70 watt peltier had.