2min

Introductie

Wil je een hoogwaardige Android-smartphone kopen, dan word je bijna automatisch opgescheept met een smartphone met een schermgrootte van minimaal vijf inch. Natuurlijk zijn er ook nog gewoon kleine toestellen te koop, maar dat zijn in de regel smartphones van mindere kwaliteit.

High-end Android-smartphones met een bescheiden schermgrootte zijn gewoon vrijwel uitgestorven. Van hun meest recente vlaggenschip brachten LG, HTC en Samsung zelfs geen mini-variant meer op de markt, al waren wij over de kwaliteit van die toestellen normaliter ook niet te spreken, we missen ze dus ook niet. Maar opmerkelijk blijft de beweging wel: de gebruiker schijnt een groot scherm in zijn high-end smartphone te willen.

Maar dat geldt desondanks niet voor iedereen en Sony is daarom ook zo goed als uniek met de Compact-reeks. Het lijkt er overigens op dat Sony ervoor kiest om de Compact-toestellen niet bij elke nieuwe iteratie van de Xperia Z-smartphones uit te brengen, maar steeds een rond over te laten slaan. Zo zagen we in het verleden een Xperia Z1 Compact, een Xperia Z3 Compact en nu dus de Xperia Z5 Compact.


Naast de inmiddels zo goed als unieke schermgrootte waren de Compact-toestellen al langere tijd uniek vanwege de overige hardware. In veel opzichten zijn de Compact-toestellen namelijk identiek aan hun grotere broer. Hierbij kan je denken aan zaken die niet direct verbonden zijn aan de grootte van het toestel, zoals de chipset, camera en opslagruimte. Andere fabrikanten kozen ervoor om niet alleen qua formaat te snijden, maar ook andere onderdelen te vervangen voor mindere hardware.

Ook nu zijn de Sony Xperia Z5 en de Xperia Z5 Compact in die opzichten elkaars gelijke. Beide smartphones hebben een Qualcomm Snapdragon 810-chipset aan boord, alsook een 23 megapixel-camera en 32GB aan opslagruimte. De Xperia Z5 Compact moet het wel doen met 2GB aan werkgeheugen, in plaats van 3GB, terwijl de behuizing van plastic in plaats van metaal is gemaakt.

De prijs van de Xperia Z5 Compact is natuurlijk niet mals, maar dat kan je met dergelijke hardware ook verwachten. Sony heeft de adviesprijs op 599 euro vastgesteld, maar inmiddels vind je de smartphone in Techzine’s prijsvergelijker al voor ‘dumpprijzen’ van rond de 480 euro. Sony verkoopt de Xperia Z5 Compact in de kleuren geel, koraalrood, wit en zwart.