2min

Introductie

Sony heeft naast de Xperia Z3, waarover ik onlangs een recensie schreef, ook de Xperia Z3 Compact. Waar veel andere bedrijven in mijn optiek met een slap aftreksel van hun vlaggenschip komen, hanteert Sony een andere strategie. Dat zagen we al met de Xperia Z1 Compact en nu opnieuw met de Compact-variant van de Xperia Z3: Sony propt high-end hardware in een behuizing van bescheiden omvang. Om het verschil te benadrukken plakt Sony ook niet het mini-label op deze smartphone, maar wordt de Compact-noemer gebruikt.

Fabrikanten lijken momenteel van mening dat een schermgrootte tussen de 5 en 5,5 inch momenteel de standaard moet zijn voor smartphones. Persoonlijk heb ik een andere mening, omdat dit soort telefoons voor de meeste mensen niet met één hand te besturen zijn. Sommigen hebben die eis niet, anderen hebben weer zo’n grote handen dat het überhaupt geen probleem is, maar ik ben bij lange na niet de enige die de vlaggenschepen van Android-fabrikanten stuk voor stuk te groot vindt.


Sony houdt sinds kort dus rekening met mensen als ik, want de Compact-lijn bevat grotendeels dezelfde hard- en software als het reguliere vlaggenschip, maar verschilt aanzienlijk in omvang. Om een idee te krijgen van de omvang: de Xperia Z3 Compact is even lang als de iPhone 5S, maar is wel een fractie breder.

Wat betreft rivaliserende toestellen is de Xperia Z3 Compact natuurlijk wat lastig omdat er in feite nauwelijks naaste concurrenten zijn. De Xperia Z3 Compact veegt de vloer aan met alle mini-varianten van merken als HTC, LG en Samsung, maar is uiteraard ook een stuk duurder vanwege de betere hardware. Qua prestaties doet de Xperia Z3 Compact mee met ‘de grote jongens’, maar mensen die dit artikel lezen zijn ongetwijfeld vooral geïnteresseerd vanwege de compacte omvang van dit toestel. Ik ga dus vooral uit van enigszins krachtige toestellen met een schermgrootte rond de 4,6 inch.

Model Prijs (afgerond)
Nokia Lumia 925 (review) 250 euro
Motorola Moto X (review) 320 euro
Sony Xperia Z1 Compact (review) 355 euro
Samsung Galaxy S5 mini 355 euro
HTC One mini 2 375 euro
Sony Xperia Z3 Compact 470 euro
Samsung Galaxy Alpha 570 euro
Apple iPhone 6 (review) 700 euro

Sony lanceerde de Xperia Z3 Compact met een adviesprijs van 549 euro, maar inmiddels zitten winkeliers daar al flink wat onder. Het toestel is verkrijgbaar in vier kleurvarianten: groen, rood, wit en zwart.