4min

Inhoud, design & onderdelen

Inhoud


De iPhone 6 wordt geleverd in een doosje dat kenmerkend is voor Apple. Ditmaal staat het toestel er niet op afgebeeld, enkel een silhouet. Bij het openen schuift de onderkant langzaam uit de huls, om het ‘ultieme moment’ nog even uit te stellen. Is de doos eenmaal open, dan ligt daar natuurlijk de iPhone 6 voor je klaar.

In de verpakking vind je verder de gebruikelijke zaken zoals een doosje met Apple’s EarPod-headset, een acculader, een Lightning-kabel en een bundeltje met enkele boekjes, stickers van het Apple-logo en een pinnetje voor het uitnemen van de simlade. De adapter heeft een stroomsterkte van 1 ampere.

De iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Design


Bij elke nieuwe iteratie van de iPhone-reeks hanteert Apple een nieuw ontwerp, dat het jaar erna doorgaans wordt behouden. Vorig jaar hadden we de iPhone 5S, dus nu is het weer tijd voor een nieuw ontwerp. De iPhone 6 ziet er goed uit. Veel kenmerken van eerdere iPhones én iPod touch-modellen zijn erin terug te zien. Toch is het ook een nieuw hoofdstuk.

Voor het eerst sinds de iPhone 3GS heeft Apple de iPhone weer voorzien van ronde zijdes. Dit heeft als nadeel dat het toestel niet meer op zijn onder- of zijkant worden gezet. Ik deed dit persoonlijk vanwege de extra stabiliteit wel eens bij het opnemen van foto’s en video’s. Het is geen groot nadeel dat dit niet meer kan, ik vind het belangrijker dat de telefoon goed in de hand ligt nu het scherm groter is geworden.


De ronde zijdes van het toestel lopen zo goed als naadloos over in het scherm dat aan alle zijdes van een subtiele afronding is voorzien, ook is de smartphone extreem dun. Deze zaken, plus het minieme gewicht zorgen ervoor dat de telefoon erg lekker in de hand ligt en ondanks het grotere scherm aardig handzaam blijft.

Missers in het ontwerp

Ik neem Apple wel twee dingen kwalijk. Ten eerste: de dikke lijnen op de achterkant zijn -vooral bij de goud- en zilverkleurige versie- niet bepaald mooi te noemen. De lijnen zijn nodig voor het ontvangen van draadloze signalen, ik vond de glazen plaatjes bij de vorige iPhones toch een veel elegantere oplossing. Dit eerste nadeel is nog wel te overzien en bovendien een kwestie van smaak.

Dat de camera een fractie uit de behuizing steekt vind ik kwalijk voor een perfectionistisch bedrijf als Apple. Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat dit onderdeel op de iPhone 6 is geplaatst. Nu is de camera wel beschermd door een metalen ring en een lens van saffier waardoor ik me over beschadigingen door ruwe oppervlakken nog niet zo’n zorgen maak. Maar het blijft gewoon minder praktisch omdat de iPhone minder stabiel op vlakke ondergronden ligt. Overigens valt de instabiliteit bij het gebruik van het toetsenbord me nog alleszins mee, het probleem duikt enkel op als je linksboven op het scherm moet drukken.


Een hoes lost beide problemen op, maar dat zou niet nodig moeten zijn. Door het toestel zo dun mogelijk te maken wordt het grotere scherm iets handelbaarder, maar nu wordt weer een ander probleem geïntroduceerd. Om nog maar te zwijgen over de stevigheid van de iPhone 6 Plus,

Onderdelen


Voorop de iPhone 6 vinden we de gebruikelijke zaken zoals het Retina-scherm met erboven een speaker die niet langer verzonken ligt zoals bij eerdere modellen. Verder zitten hier een camera en sensoren voor het uitschakelen van het scherm en het reguleren van de schermverlichting. Onder het scherm zit enkel de Touch ID-knop die dubbelt als vingerafdrukscanner. Om de enigszins verzonken knop zit een mooie metalen ring.

Op de achterkant vinden we dus de lijnen voor de antenne en de camera die uit de behuizing steekt. Naast de cameralens zit een microfoon en een dubbele flitser. De dubbele flitser heeft dit keer niet een langwerpige pilvorm, maar is gewoon rond. Een mooi detail dat beter aansluit bij de ronde camera en inkeping voor de microfoon. De achterkant bevat verder het kenmerkende Apple-logo en de nodige logo’s van instanties.

De bovenkant van de iPhone 6 is volledig ontzien van poorten en knoppen, op de onderkant zit centraal de aansluiting voor een Lightning-kabel, geflankeerd door twee schroefjes. Links van de aansluiting zit een poort voor een headset, alsook de primaire microfoon, rechts zitten inkepingen waaronder zich de speaker bevindt.




Op de linkerzijde plaatst Apple een schuifknop die dient voor het dempen van het geluid, tevens zijn er twee langwerpige knoppen voor het regelen van het volume. Deze langwerpige knoppen sluiten beter aan bij de schuifknop, voorheen waren ze namelijk rond.

De rechterzijde is voor het eerst voorzien van de aan/uitknop. Apple heeft voor deze wijziging gekozen vanwege het grotere schermformaat, waardoor een knop op de bovenkant niet meer goed bereikbaar is. Aan deze zijde zit ook een uitneembare lade waarin een simkaart kan worden geplaatst.

Het is gebruikelijk dat een iPhone niet zomaar geopend kan worden en in dit geval is dat niet anders. Het snel verwisselen van de accu is er dus zoals gewoonlijk niet bij.