Poetsen met Bluetooth en een app

Uiteindelijk gaat het bij de Oral-B Pro 7000 Smartseries natuurlijk om de Bluetooth-verbinding en de app voor op je smartphone. Eigenlijk zou Oral-B graag zien dat iedereen met deze tandenborstel elke dag twee keer zijn tanden gaat poetsen, met de smartphone in de hand. Ik kan je vertellen dat je dat niet gaat doen, je tandenpoetsen doe je in een bepaald ritme, ’s morgens als je moet gaan werken of ’s avonds als je naar je bed wil en dan heb je geen zin om je smartphone erbij te pakken.

Oral-B heeft zich dit al wel deels gerealiseerd, want de laatste 20 poetsbeurten worden opgeslagen in de de tandenborstel en zodra de borstel verbinding met je smartphone heeft, worden de poetsstatistieken gesynchroniseerd. Het vereist echter wel dat je eens in de 20 keer of eens in de 10 dagen je tanden gaat poetsen met je smartphone in je hand en ook dit is onrealistisch. Ik heb dan ook flinke gaten in mijn statistieken, omdat ik simpelweg te weinig met mijn smartphone mijn tanden poets.


Het grootste probleem is dat je de app echt moet openen, wil de tandenborstel de poetsgegevens synchroniseren. Ik weet namelijk zeker dat ik regelmatig ’s avonds mijn tanden heb gepoetst terwijl mijn smartphone in de broekzak zat, maar dat is dus niet voldoende om te synchroniseren.

Als je wel je tanden poetst met je smartphone in je hand, krijg je na het poetsen de vraag of je ook je tong hebt gereinigd, hebt geflost en met mondwater hebt gespoeld. Indien je dat bevestigt wordt dat ook opgeslagen in je poetsstatistieken. Het is niet mogelijk dit handmatig toe te voegen aan een poetsbeurt als je bijvoorbeeld een keer zonder smartphone hebt gepoetst.

Tijdens het poetsen toont de app niet alleen een timer, maar ook een afbeelding van boven- en ondertanden en wordt aangegeven waar je moet poetsen. Gelijktijdig worden onderin ook een weersverwachting, quotes van bekende mensen en foto’s van mooie plekken in de wereld getoond. Functies waar ik zo mijn twijfels bij heb.

Eigenlijk is de hele app erop gericht dat je elke dag je tanden poetst met je smartphone erbij, je kan namelijk ook awards ontvangen ontvangen als je zeer consequent poetst, of een keer ’s nachts of juist heel vroeg ’s morgens je tanden poetst. Die awards krijg je ook niet als je alleen synchroniseert en niet elke dag met je smartphone erbij poetst. De awards en elke poetsbeurt kan je via de app ook delen op Facebook, waarom je dit zou willen doen ontgaat me.


Verder kan je de statistieken met je tandarts delen, als je ze helemaal goed hebt bijgehouden. Ook kan je tandarts je poetsschema aanpassen, bijvoorbeeld iets langer in een bepaald gebied van je mond. Ook hier heb ik zo mijn twijfels bij, volgens mij kan je ook prima communiceren met je tandarts en zelf instellen dat je een bepaald gebied langer wilt poetsen.

Oral-B heeft iets nieuws geprobeerd met Bluetooth in een tandenborstel en een bijbehorende app, sommige zaken zijn leuk gedaan, maar niet alles werkt vlekkeloos of even gebruiksvriendelijk. Ik zie het maar als een eerste stap en hoop dat het bedrijf in de toekomst op basis van de feedback die het ontvangt het product gaat verbeteren.