Introductie

De markt voor wearables is momenteel nog zeer klein, maar eigenlijk is het wel vrijwel zeker dat dat over enkele jaren heel anders zal zijn. Dat is te danken aan merken als Jawbone, die het lef hadden om in te springen op de nieuwe mogelijkheden die bijvoorbeeld smartphones bieden.

Voorgeschiedenis
Eerst een stukje geschiedenis, want dit bedrijf is ouder dan je misschien denkt. In 1999 werd de onderneming Aliph opgericht. Dit bedrijf zou gaan werken aan technologie voor geluidsannulering, bedoeld voor militaire doeleinden. Na verloop van tijd ondervonden medewerkers dat de technieken ook voor de consument voordelen biedt, waarna begonnen werd aan de ontwikkeling van headsets met filters voor achtergrondgeluid, onder de naam Jawbone. In 2007 werd de eerste Jawbone-headset geïntroduceerd en in de jaren erop volgden enkele nieuwe uitvoeringen. Vervolgens werd ook een zeer succesvolle draadloze speaker uitgebracht, onder de naam Jambox.

Het origineel van hetgeen waar het in deze review om draait, werd vervolgens tegen het einde van 2011 op de markt gezet, begin dat jaar was bovendien bekendgemaakt dat het bedrijf verder ging onder de naam Jawbone, zoals we het nu kennen. De Jawbone UP werd gericht op gezondheid en gewichtsverlies middels de bewegingssensor in de armband, gecombineerd met een app waarin informatie over voeding kan worden ingevoerd. In Europa werd de UP pas in medio 2013 in de winkelschappen gelegd.

Naar het heden
Een paar jaar na de Amerikaanse introductie is het tijd voor een tweede versie van de armband, met de naam UP24. Het grootste verschil is dat de UP24 via Bluetooth 4.0 LE constant verbinding kan maken met je smartphone, waar de originele UP voor overdracht van gegevens fysiek gekoppeld dient te worden middels een jack-aansluiting. Ook kreeg de app voor Android en iOS een flinke update.


De Jawbone UP24 is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, oranje, roze en zwart. De adviesprijs bedraagt 149,99 euro. De originele UP is momenteel nog steeds in de winkels te vinden, de adviesprijs daarvan bedraagt 129,99 euro.