Elektrisch poetsen

Deze zomer ontvingen we op de Techzine-redactie een elektrische tandenborstel van Oral-B: de Oral-B Pro 7000 Smartseries. Het unieke aan deze elektrische tandenborstel is dat deze gebruikmaakt van Bluetooth om verbinding te leggen met je smartphone. Op je smarthone kan je de app van Oral-B installeren en kan je vervolgens je poetsstatistieken bekijken, instellen hoelang je een bepaalde zone wilt poetsen en zelfs deze gegevens delen met je tandarts.


Ik heb deze tandenborstel nu al enkele maanden in gebruik en eerlijk is eerlijk, ik was er nog een van de "oude garde" die nog met een handtandborstel poetste, je tanden worden wel veel schoner van elektrisch poetsen. Ik kan op voorhand iedereen aanraden om elektrisch te gaan poetsen, ook al is het met een goedkopere elektrische tandenborstel. Oral-B levert bij deze tandenborstel ook de nodige accessoires mee; een dockingstation waarmee de tandenborstel kan worden opgeladen inclusief ruimte om de opzetborstels te bewaren, 5 opzetborstels, een draadloze smartguide en een stevige reishoes.

Zoals je kan zien levert Oral-B genoeg accessoires mee met deze elektrische tandenborstel, dat is ook niet zo vreemd want dit is het vlaggenschip van het merk.Ddeze tandenborstel kost op moment van schrijven 179 euro, dat is al een stuk gunstiger dan de adviesprijs van 249 euro.


De meest handige accessoire vind ik persoonlijk de smartguide, dit is een klein apparaatje op batterijen wat je in je badkamer op de muur kunt plakken. Hierop is af te lezen hoelang je al aan het poetsen bent en welke zone je moet poetsen. Zodra de timer de twee minuten voorbij is verschijnt er een smiley op het scherm, want het tandartsadvies luidt al jaren: twee keer per dag 2 minuten poetsen. Als je te hard drukt tijdens het poetsen verschijnt er een boze smiley in beeld en geeft de tandenborstel feedback door te trillen en een rood ledje.

Wat betreft de overige accessoires: de reishoes is wel handig en lekker stevig, maar biedt geen ruimte om de lader mee te nemen, dus je moet zorgen dat de borstel goed is opgeladen voor vertrek. Het dockingstation is op zich prima, maar van mij had het elektrische snoer wel wat langer mogen zijn.


Wat betreft het poetsen heb ik maar weinig commentaar, standaard staat de tandenborstel ingesteld op vier periodes van 30 seconde, die staan voor de vier gebieden in je mond: rechtsboven, rechtsonder, linksonder en linksboven. Na elke periode van 30 seconde geeft de tandenborstel een korte trilling zodat je weet dat je verder kan gaan naar het volgende gebied in je mond. Eventueel kan je via een knop op de tandenborstel ook van mode wisselen, er zijn maar liefst zes poetsmodes; Dagelijks, grondig, gevoelig, whitening, massage en tongreiniger.


Oral-B is al jaren expert op het gebied van elektrisch poetsen en heeft dan ook een hele lading aan borstels die je los kan bijkopen en die allemaal zo hun eigen functie hebben. In de doos zitten vijf opzetborstels, tweemaal de CrossAction-opzetborstel (min of meer de standaard opzetborstel), de Sensitive-opzetborstel voor gevoelige tanden en tandvlees, 3D White voor witte tanden en FlossAction die nog beter tussen je tanden kan komen.