4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruikservaring

Uiterlijk


Het uiterlijk van de Satellite Z30T-A straalt duidelijk Toshiba’s identiteit uit. De buitenkant van de behuizing is gemaakt van magnesium en heeft een grijze kleur. Aan de binnenkant van de laptop zien we het magnesium ook in de body terugkomen, het scherm is echter omhuld met mat plastic. Het scherm heeft eveneens een matte afwerking en dat is fijn als je in een heldere omgeving zit te werken: het scherm reflecteert minder en is dus beter af te lezen. Opmerkelijk genoeg zien we deze afwerking tegenwoordig nog maar weinig bij laptops.

Dat de Satellite Z30T-A afstamt van de Portégé Z30-reeks is aan de behuizing goed te zien. Bij deze zakelijke laptop zaten boven de touchpad fysieke muisknoppen, bij de Satellite Z30T-A is daar een simpel en nutteloos plaatje voor in de plaats gekomen. Op de onderkant van de Portégé Z30 zit een dock-aansluiting, bij de Satellite Z30T-A is daar opnieuw een afdekplaatje voor in de plaats gekomen, het logo van de dock-aansluiting staat er zelfs nog naast. In beide gevallen vind ik het niet echt deftige oplossingen, maar op deze manier kan Toshiba een behuizing voor meerdere modellen gebruiken.


Bouwkwaliteit


Hoewel de behuizing dus gemaakt is van magnesium, oogt en voelt het niet als een hoogwaardig materiaal. Het scherm is zonder enige moeite te buigen en ook de body is niet bepaald stevig. Hoewel je dus zowel qua prijs als materiaal een hoogwaardige bouwkwaliteit zou verwachten, valt dit toch een beetje tegen.

Bij de Portégé-variant zag ik me genoodzaakt het te moeten vermelden en dat gebeurt nu opnieuw: Ik heb niet het gevoel dat Toshiba voor de bouwkwaliteit het achterste van de tong laat zien. Vooral het schermgedeelte schiet qua stevigheid duidelijk tekort.


Natuurlijk is het absoluut niet zo dat de Satellite Z30T-A al uit elkaar valt als je ernaar wijst, maar het kan en moet gewoon beter dan dit. Voor deze prijs mag je als consument hogere eisen hebben dan waar Toshiba nu aan voldoet.

Gebruikservaring


Zoals de letter T in de naamgeving aanduidt heeft de Toshiba Satellite Z30T-A de beschikking over een aanraakgevoelig scherm. In combinatie met Windows 8 en nieuwer is zo’n scherm een flinke verademing, het besturingssysteem is met een muis en toetsenbord juist wat minder goed bruikbaar geworden. Microsoft werkt hard aan die tekortkoming en met Windows 10 wordt een nieuwe stap gezet, maar het zal nog een lange zit zijn voordat dat besturingssysteem op de markt is gebracht.


Het aanraakgevoelige scherm werkt erg prettig in combinatie met Windows 8, maar ik moet wel opmerken dat het scharnier van het scherm te flexibel is. Bij elke aanraking op het scherm zie je het paneel nog enkele seconden natrillen. In vergelijking met laptops van bijvoorbeeld HP en Lenovo mist de Satellite Z30T-A ook de mogelijkheid om het scherm 360 graden te draaien en de laptop tijdelijk om te toveren tot een tablet.

Toshiba heeft gekozen voor een Full HD-scherm, wat neerkomt op 1920 bij 1080 pixels. Met een schermgrootte van 13,3 inch komt dat neer op een slordige 166 pixels per inch, wat voor een laptop best netjes is. Daarmee is niet gezegd dat het niet hoger mag, maar Toshiba leverde de Portégé bijvoorbeeld met een HD-scherm waarbij de pixeldichtheid slechts 118 ppi bedroeg. Dat verschil in scherpte zie je met het blote oog direct, al zorgt de matte afwerking van het scherm er ook weer voor dat het beeld juist weer wat vager wordt.

Hoewel ik bij de bouwkwaliteit moest vermelden dat de Satellite Z30T-A een vrij flexibele behuizing heeft, valt dit bij het toetsenbord gelukkig erg mee. Er zijn helaas laptops waarbij je de hele constructie mee voelt buigen bij een toetsaanslag, dat is bij de Satellite Z30T-A gelukkig niet het geval. De functietoetsen vertolken een dubbele taak en kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de schermhelderheid aan te passen. Daarvoor moet de Fn-toets ingedrukt worden. Ik vind het persoonlijk wel fijner als de dubbelfunctie dominant is, maar het uiterlijk van de toetsen suggereren daar ook niet naar en dan is het wel acceptabel.


De touchpad van de Satellite Z30T-A ondersteunt als vanzelfsprekend multitouch-invoer. Toshiba gaat standaard niet verder dan invoer met twee vingers, maar er zijn ook commando’s voor drie of vier vingers. Dankzij het grote oppervlak van de touchpad is de invoer van dit soort commando’s goed te doen. Toshiba heeft ervoor gekozen om geen afzonderlijke drukknoppen onder de touchpad te plaatsen. Wil je een linker- of rechtermuisklik invoeren, dan kan dat alsnog omdat de gehele touchpad ingedrukt kan worden. In de linker en rechter bovenhoeken van de touchpad zit een klein icoontje. Druk je daar tweemaal op, dan wordt respectievelijk het touchpad uitgeschakeld of een speciale Eco-mode ingeschakeld. Het icoontje geeft in dat geval licht om aan te duiden dat de desbetreffende functie actief is.

Als de Satellite Z30T-A onder druk komt te staan, gaat er al snel een ventilator op hoge toeren draaien. Dat is ook duidelijk hoorbaar, de koeling is dus helaas redelijk luidruchtig.