Conclusie

In mijn optiek is de Motorola Moto 360 met afstand de beste smartwatch die tot nu toe voor een recensie op de redactie is langs gekomen. Maar die bevinding wil nog niet zeggen dat ik de Moto 360 ook een aanrader vind. Als je per se een smartwatch wilt kopen, laat het dan deze zijn, maar zelf kijk ik voorlopig nog gewoon de kat uit de boom.

De bouwkwaliteit en het ontwerp van de Moto 360 zijn dik in orde. Het leren bandje is helaas een minder geslaagd project, het is al gauw onderhevig aan slijtage. De draadloze lader werkt goed en de Moto 360 haalt normaliter zeker één dag op een lading. Dat was direct na de lancering van de Moto 360 wel anders, maar door firmware-updates weet Motorola aanzienlijk meer uit de accu te persen. Natuurlijk is de accuduur in een ideale wereld vele malen hoger.

De Moto 360 laat voornamelijk punten liggen als het aankomt op het scherm. De zwarte balk onder het scherm ontsiert het horloge een beetje, maar na verloop van tijd wen je eraan. De afgeschuinde rand rondom het scherm breekt het licht vanuit de display en legt de lage schermresolutie pijnlijk bloot. Die lage resolutie vertaalt zich ook in wat onscherpe letters en iconen. Het is ook onvoorstelbaar dat Motorola heeft gekozen voor een chipset uit 2010, deze is eigenlijk te traag en qua energieverbruik ook absoluut niet de beste keuze.

Android Wear staat ook nog duidelijk in de kinderschoenen. Je kan al veel kanten op met extra apps en wijzerplaten, maar zeker wat betreft de apps merk je duidelijk dat het aanbod nog vrij beperkt is, de kwaliteit van de apps laat ook nog flink te wensen over. Ook is het natuurlijk een ontzettende tekortkoming dat de stembesturing van Android Wear niet goed overweg kan met de Nederlandse taal. Daar kan de Moto 360 niks aan doen, maar een tekortkoming is het alsnog. De Engelstalige spraakherkenning schiet ook echter rijkelijk tekort en werkt eigenlijk gewoon voor geen ene meter.

Hoewel de Moto 360 nog best goed werkt, is de functionaliteit aardig beperkt. Deze productcategorie moet zijn meerwaarde nog bewijzen, want met enkel een mooi uiterlijk kom je er wat mij betreft niet. Er zijn wel leuke toepassingen voor smartwatches, maar maken die een investering van 250 euro voor de Moto 360 goed? Wat mij betreft absoluut niet.
7.0
  • Haalt een dag op één accu, maar dat mag nog veel beter;
  • Compatibel met breed scala aan Androids;
  • Goede bouwkwaliteit, afgezien van polsband;
  • Behuizing kan tegen water;
  • Mooi ontwerp..
  • ..maar scherm komt slecht uit door schuine rand in display;
  • Lage schermresolutie zorgt voor vage letters en iconen;
  • Horloge is te groot en dik;
  • Android Wear en apps nog duidelijk in kinderschoenen;
  • Kansloos slechte spraakherkenning;

Lees meer