3min Devices

Review: Sony Xperia Z5 – Van fouten moet je leren

Introductie

Het is pas enkele maanden geleden dat ik mijn review over de Sony Xperia Z3+ bij Techzine indiende. Het was een kritisch artikel geworden, want het toestel was in een aantal opzichten gezien zijn prijs gewoon niet goed genoeg. Vooral qua accuduur en kwaliteit van de camera liet Sony het liggen. Er waren bovendien nog oververhittingsproblemen door het gebruik van de Snapdragon 810-chipset, wat een heethoofdje bleek te zijn. Die problemen zorgden ervoor dat de Xperia Z3+ onder zijn kunnen presteerde. Ik kwam tot de conclusie dat Sony er wat mij betreft beter aan had gedaan om de Xperia Z3+ gewoon niet uit te brengen.

We zijn nu enkele maanden verder en het is tijd voor de Sony Xperia Z5. Nu hoor ik je al denken: "waar is de Xperia Z4 dan gebleven?" Sony heeft wel een Xperia Z4 op de markt gebracht, maar niet in Europa, waar het toestel met de naam Xperia Z3+ op de markt is gebracht. Om nog een beetje bij te dragen aan de verwarring heeft Sony in onze regio wel de Xperia Z4 Tablet uitgebracht, met die naam. Het komt er in feite op neer dat Sony een stukje consistentie met de naamgeving mist. De Xperia Z3+ had Xperia Z4 moeten heten, óf de Xperia Z4 Tablet had de naam Xperia Z3+ Tablet moeten dragen. Dan was er heel wat minder verwarring geweest. Ik laat deze hele wanvertoning rondom de naamgeving verder maar met gewoon rust.

Review: Sony Xperia Z5 – Van fouten moet je leren
Het is nu tijd voor de Sony Xperia Z5-reeks, bestaande uit drie delen. Allereerst is er de reguliere Xperia Z5, welke in dit artikel besproken wordt. Zoals Sony al vaker heeft gedaan is er echter ook een kleinere en grotere variant, respectievelijk met de benaming Xperia Z5 Compact en Xperia Z5 Premium. Onderstaand vind je een tabel met de belangrijkste verschillen tussen de toestellen.

Xperia Z5 Compact Xperia Z5 Xperia Z5 Premium
Schermgrootte 4,6 inch 5,2 inch 5,5 inch
Schermresolutie 720 x 1280 1080 x 1920 2160 x 3840
RAM 2GB 3GB 3GB
Accu 2700 mAh 2900 mAh 3430 mAh
Adviesprijs 599 euro 699 euro 799 euro

Behoudens de bovenstaande verschillen zijn de Xperia Z5-varianten gelijk aan elkaar en dat is iets wat ik erg waardeer aan Sony. Buiten de prijs beperkt het Japanse bedrijf je keuze in feite gewoon tot welke voorkeur je voor het formaat van het toestel hebt. Veel andere Android-fabrikanten snijden ook in de overige hardware zoals de chipset en camera om kosten te besparen, maar daar doet Sony gelukkig niet aan.

De adviesprijs van de Sony Xperia Z5 bedraagt dus 699 euro, op het moment van schrijven houden winkeliers het ook op die prijs. De Xperia Z5 is te verkrijgen in de kleuren goud, groen, wit en zwart.