Accessoires, uiterlijk en bouwkwaliteit

Accessoires


De Microsoft Surface Pro 4 wordt wederom los verkocht als tablet. Daar krijg je gratis een stylus-pen bijgeleverd en optioneel zijn er nog accessoires voor beschikbaar, zoals het type-cover toetsenbord en het dockingstation.

De meest verkochte accessoire voor de Surface Pro is ongetwijfeld het toetsenbord-cover dat Microsoft ervoor heeft ontwikkeld en eigenlijk is dat ook gewoon een essentieel onderdeel. In mijn optiek zou Microsoft er goed aan doen het toetsenbord gewoon standaard mee te leveren. Helaas kiest het bedrijf er nog steeds voor om beide producten los van elkaar te verkopen, maar wat mij betreft horen ze bij elkaar en ik kan het niemand aanraden om wel een Surface Pro te kopen maar geen bijbehorend toetsenbord-cover. Wat betreft het prijskaartje van het toetsenbord-cover, 149,99 euro.


Een dockingstation is natuurlijk weer hele andere koek en dat is voor een zeer specifiek gebruiksdoel en voor de ene gebruiker is dat wel enorm nuttig en voor de andere juist niet. Dat die niet standaard wordt meegeleverd vind ik minder erg. Ook deze accessoire is niet heel goedkoop en heeft een prijskaartje van 229,99 euro.

Uiterlijk


Het uiterlijk van de Surface Pro 4 is ten opzichte van de Surface Pro 3 enigszins veranderd. De Surface Pro 3 kende nog een fysieke startknop die aan de zijkant van de tablet was te vinden. Deze heeft Microsoft dit jaar geschrapt, op de Surface Pro 4 is aan de bovenkant alleen een stand-by- en volume-knop te vinden. Verder heeft Microsoft rekening gehouden met Windows 10 en is er ondersteuning voor onder andere Windows Hello, waarover later meer.


De behuizing is wat dunner geworden, in plaats van 9,14mm is de behuizing nu 8,14mm dik. Dat is nog steeds wat meer dan veel andere tablets, maar die bieden geen laptop-prestaties. De breedte en hoogte van het systeem is niet veranderd, wel heeft Microsoft de randen rond hert scherm dunner gemaakt met als resultaat dat het scherm geen 12 inch meer is maar 12,3 inch.

Verder houdt het bedrijf vast aan zaken die een succes zijn gebleken. Dus de magnesium behuizing is nog steeds aanwezig, ook is de uitklapbare standaard aan de achterkant van de tablet nog steeds in allerlei standen in te stellen. Verder is aan de achterkant ook nog een 8 Megapixel camera te vinden om foto’s mee te maken.


Qua aansluitingen is het ook nog steeds een bekend verhaal. Aan de rechterzijde is een mini-displaypoort, USB 3.0-poort en de stroomaansluiting te vinden. Via die stroomaansluiting kan ook data en video worden doorgegeven als deze wordt verbonden met het dockingstation.

Aan de linkerzijde is alleen de koptelefoon-aansluiting te vinden en aan de achterzijde is nog een microSD-kaartslot onder de uitklapbare standaard geplaatst.


Tot slot bevindt zich onderop de tablet een aansluiting waarmee het toetsenbord kan worden verbonden met de tablet, de aanwezigheid van een toetsenbord kan ook door Windows 10 worden gedetecteerd en bij de aanwezigheid van een toetsenbord schakelt het besturingssysteem automatisch naar de pc-mode en bij afwezigheid naar de tabletmode.

Bovenop de tablet zitten links en rechts twee stereo-speakers verwerkt met dolby-ondersteuning die deels naar boven en deels naar de zijkanten hun volume uitzenden. Ook zijn er aan de bovenkant twee knoppen geplaatst, een stand-by-knop en een volume-knop.