2min

Tags in dit artikel

, , ,

Chipset vergelijking

[/tr] [th colspan=5][sup]Bron: [url=http://www.intel.com/]Intel[/url] & [url=http://www.nvidia.com/page/home.html]Nvidia[/url][/sup][/th]
ICH9R ICH8R ICH7R Nforce 680i
PCI-Express Lanes 6 6 6 28
Serial ATA ports 6 6 4 6
PEAK Sata DATA rate 300MB/s 300MB/s 300MB/s 300MB/s
ACHI Ja Ja Ja Nee
Native Command Queuing Ja Ja Ja Ja
RAID 0/1/0+1/5 Ja Ja Ja Ja
Matrix raid Ja Ja Ja Nee
ATA channels 0 0 1 1
Max audio channels (HDA) 8 8 8 10
Ethernet 10/100/1000 Nee Nee (2x) 10/100/1000
USB poorten 12 10 8 10

In en Out controller HUB


De meeste mensen weten het niet eens, maar ICH staat voor "Input en Output controller naaf/hub". Sinds de introductie van de ICH zijn we inmiddels bij nummer negen aangekomen. Met de introductie van de ICH9 hebben we tegenwoordig ook ondersteuning voor Intels turbo memory. In tegenstelling tot Windows Vista ReadyBoost wordt dit geheugen netjes intern weggewerkt en verbruikt het minder stroom dan een losse USB stick. Net als ReadyBoost versnelt (of in ieder geval een poging daartoe) het systeem bij het opstarten van diverse programma’s (waaronder Windows zelf). Groot voordeel van Turbo memory is wel dat het ook onder andere OS-en werkt.

Ethernet

Eindelijk wordt nu ook de Ethernetverbinding in de chipset geïntegreerd in tegenstelling tot de oudere versies. Momenteel maken moederbordfabrikanten nog weinig gebruik van deze optie.



De twee nieuwe chips vormen een team[/sub]

Nieuwe chipsets


Niet alleen de southbridge is vernieuwd, ook de northbridge van Intel is onderhanden genomen. Deze ondersteunt onder andere DDR3 en de nieuwe 45nm processoren worden ook ondersteund.

Gezien de kleine veranderingen is het wachten op de betaalbaarheid van DDR3 zodat een X38(/G35) chipset interessant wordt. Feit waar ik me nog steeds sterk over verbaas is de ondersteuning voor AMD-ATI’s crossfire. Ze ondersteunen hun grootste concurrent dus eigenlijk in plaats van NVIDIA (welke natuurlijk ook een concurrent blijft).


Onder deze prachtige koeler zit de NB[/sub]

Het is een mooie koeler, maar echt nut heeft het ook weer niet. De SircuPipe, zoals MSI het zelf noemt, dient meer voor de sier dan voor pure koeling.


Lampjes zijn er genoeg op dit bord, misschien wel iets teveel[/b]