3min

Tags in dit artikel

, , ,

Overclock en prestaties

Op deze pagina laat ik wat kleine testen zien die moeten uitmaken of het moederbord naar behoren presteert. Bovendien kun je zelf zien of DDR3 nou echt voordelen biedt ten op zichtte van DDR2.

Testssoftware


De gebruikte programma’s voor het testen zijn:
  • SuperPI
  • HD Tune
  • CPU-Z
  • GPU-Z
  • SiSoftSandra
  • 3Dmark06

Testsysteem



De pijnbank:
Processor Intel Core 2 Duo E6850 (MX-2 pasta)
Videokaart MSI 8800GTS 320MB
Geheugen OCZ FlexXLC PC2-6400 / OCZ Gold PC3-10666 / Corsair PC3-12800
Harde Schijf 3x 80GB Maxtor
Moederbord MSI P35 Combo Platinum
Met dank aan NoRRoD


DDR3
DDR2

Zoals je op de screenshots kunt zien is het verschil tussen DDR2 en DDR3 op gelijke snelheden zeer minimaal. Om meteen het financiële aspect er maar weer bij te trekken, DDR3 verliest hier zwaar. Ondanks dat het iets sneller is kan het niet op tegen het veel goedkopere DDR2.

Natuurlijk is DDR3 ervoor gemaakt om nog hogere snelheden te kunnen behalen. Jammerrenoeg werkte ons moederbord bijzonder slecht mee wanneer het ging om het opvoeren van de DDR3 modules. Met DDR2 ging het echter een stuk beter, zie ook de afbeelding.

DDR2 – 580MHz CL5-5-5-31
DDR3 – 870MHz CL9-9-9-26

Ook is er nog even gekeken naar de DDR3-prestaties op de hoogst mogelijke frequentie. Gek genoeg kwam het bord hier niet hoger dan 1560MHz. Ondanks dat dit ver boven de standaardprestaties is valt het mijn inziens toch tegen. Gelukkig kwam MSI net op tijd met een nieuwe bios die we nadien nog weer getest hebben. Daar kwam een verbetering naar voren van ongeveer 55MHz op de DDR3 snelheid.


De hoogst haalbare frequentie op het bordje[/sub]

Tijdens het overclocken zal het voorkomen dat je regelmatig de bios moet gaan resetten. Dit moederbord reset automatisch de instellingen zodat je weer kunt opstarten nadat je de reset knop drie keer hebt ingedrukt. Ze raden aan dit te doen met intervallen van maarliefst 30 seconden, aldus het biosboekje. Echter hield ik me niet aan de 30 seconden maar deed ik het al na tien seconden. Het resetten werkt gewoonweg slecht ten opzichte van bijvoorbeeld een Asus moederbord die vaak al na één keer gereset worden.


Het automatisch resetten gaat zeer moeizaam

Voordeel is wel, net zoals bij de meeste moederborden, dat je gewoonweg de foutieve instellingen kunt verbeteren zonder de complete bios opnieuw te hoeven instellen. Dit gaat met behulp van profielen.

Overige benchmarks


Natuurlijk kan je een moederbord op verschillende fronten bekijken, bijvoorbeeld op het gebied van gamen. Ik heb er echter ervoor gekozen om ook de HDD snelheden even vluchtig onder de loep te nemen. Hieruit bleek dat de gemiddelde prestaties van de drie Maxtor schijven in RAID gemiddeld lager uitvallen bij de ICHR9 dan op de ICHR8. Het verschil lag bij verscheidende testen met HDTune rond de zeven procent.


Standaard 3Dmark06 run op de P35[/b]

Kijkend naar de prestaties van de P35 versus de P965 zal de P35 in de meeste gevallen winnnen. Eingelijk kun je de P35 zien als een P965 met een aantal optimalisaties. Geheugenbandbreedtes kunnen tot tien procent hoger uitvallen op de MSI dan op een P5B-Deluxe. Er is wel een grote maar, wanneer men 3Dmark draait zijn de prestaties nagenoeg gelijk. Met puntenverschillen van slechts tien tot twintig per run maakt het op gebied van gamen geen fluit uit welk bord je kiest.