Inleiding en Geschiedenis

Geschiedenis


Laten we eerst een naar een stukje Microsoft-geschiedenis kijken. Er zijn tot nog tien versies verschenen in de Office-serie van Microsoft. Het begon in 1992 met Office 3.0, nu zijn we vijftien jaar verder en is er Office 2007. In de tussentijd is er veel veranderd, zo is de layout bij Office 2007 helemaal omgegooid en er zijn in de tussentijd diverse programma’s bijgekomen.

Office ’97 was een belangrijke versie voor Microsoft. Bij deze versie is een nieuwe standaard neergezet met betrekking tot functionaliteit. In het jaar 1997 heeft Microsoft ook een belangrijk jaar gehad, want toen is Microsoft ook overgestapt op 32-bit systemen. Microsoft is ook voor de Macintosh flink bezig geweest de afgelopen zeventien jaar. Er zijn tot nu toen tien office-versies uitgekomen voor het besturingssysteem van Apple. Daar begon het met Office 1 en ondertussen is Office 2008 al voor dit systeem beschikbaar. Er gaan geruchten rond dat er in de eerste helft van 2009 een nieuwe Office versie voor Windows zal verschijnen, te weten Office 13, of Office 2009. Voorlopig blijven dat echter geruchten.

Inleiding


We gaan eens de Microsoft Office 2007 versie bekijken waarin Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Access opgenomen zijn. Van Office 2007 zijn acht edities, voor deze review bekijken we het Office Professional 2007 pakket. Het pakket wordt gereviewed onder Windows Vista. De pakketten variëren erg van prijs, de Basic-versie is er vanaf een kleine 150 euro en een update van de Ultimate-versie kost bijna 600 euro.

De tijd tussen de release van Office 2003 en Office 2007 was best lang in vergelijking met de releasetijd tussen de oudere versies. Tussen de meeste versies zat drie jaar, in 1994 kwamen er zelfs drie versies uit. De verschillen tussen de 2003- en de 2007-versie zijn mogelijk daardoor wel heel groot, zo slaat Office 2007 de bestanden op met een XML bestandsformaat en heeft Microsoft het hele uiterlijk aangepast.

Voordat we verder gaan met de review eerst hieronder een klein overzicht van de verschillende Office 2007-pakketten.

Applicatie Ultimate Enterprise Prof. Plus Prof. Small Business Standard Home & Student Basic
Access X X X X
Excel X X X X X X X X
Word X X X X X X X X
PowerPoint X X X X X X X
InfoPath X X X
Publisher X X X X X
Outlook X X X X X X X
Business Contact Messenger X X X
Communicator X X
OneNote X X X
Groove X X