3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Inleiding


NorthQ heeft een nieuw waterkoelsysteem uitgebracht, het gaat om de NQ 3850 Siberian tiger water cooler. Het systeem belooft makkelijk installeerbaar te zijn, zodat je er daarna niet meer naar om hoeft te kijken. Het originele product blijkt echter na wat onderzoek een OEM-product van Asetek te zijn, een fabrikant van onder andere phasechange-systemen. Laten we eens kijken of ze hun reputatie waar kunnen maken, ook al is dat onder een ander merk.

Inhoud van de doos


Als we de doos openmaken komen er aardig wat spullen tevoorschijn. Als eerste de twee dingen waar het allemaal om te doen is. De fan plus het systeem. Het systeem bevat een koelblok met pomp en een radiator en is compleet gesloten zodat er dus geen water meer bij hoeft. Vandaar dat de radiator en het koelblok aan elkaar zitten. Verder valt het op dat er een schakelaartje bij de ledfan zit. Hoera, een fabrikant die begrijpt dat er ook mensen zijn die geen behoefte hebben aan een kermis in de PC! Vooral handig als je een casemod in je eigen kleur wilt. Als je de ledjes aan doet geven ze trouwens een blauw licht.

De koelpasta viel mij in negatieve zin op, omdat het een enorme dikke plak is. Ik heb de pasta echter toch gebruikt, omdat hij nu eenmaal deel uitmaakt van deze kit. De slangen zijn van metaal met een plastic cover en zijn vrij lastig te buigen, wat natuurlijk goed is voor de flow in het systeem. Er komen immers niet snel knikken in de slang, bijvoorbeeld bij een bocht.


Vervolgens kijken we wat er verder allemaal nog voor spulletjes in de zwarte doos zitten. Dit is vooral montagemateriaal. Voor socket 775 zit er een bracket met plugjes in. Het idee hierachter is dat je de set kunt installeren zonder gereedschap te gebruiken, de plugjes indrukken en een kwart slag draaien zou voldoende zijn. Voor socket 939 en AM2 zijn er brackets met twee, respectievelijk vier schroeven, inclusief backplates.

Ook zie ik maarliefst twee fancontrollers. Eentje lijkt op de simpele Zalman-fancontroller voor een enkele fan en er zit er ook eentje bij voor drie fans. Deze dient in een PCI-slot aan de achterkant gemonteerd te worden. Een plek waar ik overigens niet snel zit en ik zou toch liever een controller aan de voorkant van de PC hebben.

Als laatste zitten er in het pakket ook nog wat extra schroefjes, zodat je een extra fan kunt monteren.


Overigens geeft de fancontroller ook een geluidssignaal als een fan stopt met draaien. Dit zou goed kunnen werken met de pomp die ook een rpm signaal stuurt naar het moederbord of een fancontroller. Wel zo makkelijk als je weet dat de pomp er mee is gestopt. Ik weet echter niet welke fancontroller dit is gezien ik dit niet heb kunnen testen.

Overigens zal de pomp niet snel stoppen. Volgens de specificaties is de gemiddelde tijd tot falen 5,5 jaar bij continu gebruik.