3min Devices

Review: Noctua NH-C12P SE14

De koeler

Vandaag even geen intro betreffende het merk Noctua, dat inmiddels meerdere keren de revue gepasseerd is. Wil je toch nog wat meer weten over het bedrijf dan kun je uiteraard op hun eigen website kijken die hier te vinden is. Omdat ik in een voorgaande review ook al het één en ander verteld heb over het merk is ook dat zeker de moeite waard. Voor de review over Noctua NH-D14 en uitgebreidere informatie over het bedrijf klik je hier.

De koelers die we vandaag bekijken is een doorontwikkeling (innovatie) op de reeds uitgebrachte NH-C12P die collega Johan Top vorig jaar al onder de loep nam. De review over dat model is hier terug te lezen.

Neerwaartse luchtverplaatsing


In tegenstelling tot de vele ’toren’-koelers die op dit moment erg populair zijn blaast dit apparaat naar beneden toe. De "airflow" gaps (inkeping aan de zijkant van de koeler) zouden ervoor moeten zorgen dat er meer lucht op de componenten rondom de socket geblazen wordt. Naar mijn mening is het handig gebruik maken van de noodzaak. De noodzaak is in de geval de inkeping vanwege installatie redenen (zie pagina drie). Omdat ik geenszins kan bewijzen dat de airflow ook daadwerkelijk verbeterd door deze gaten laat ik dit verhaal even voor wat het is. Op de doos wordt er echter wel melding van gemaakt, een stukje slimme marketing zullen we maar zeggen.

Review: Noctua NH-C12P SE14
Vergis je niet in het uiterlijk, hij is nog steeds vrij groot.

De koeler is een all-round koeler, dit houdt in dat deze zowel geschikt zou moeten zijn voor gewone desktop PC’s als HTPC’s dankzij de lage hoogte van ‘slechts’ 114 mm. Vergis je overigens niet, de koeler is nog steeds erg groot en zal in menig HTPC geen ruimte genoeg krijgen om goed te plaatsen. Het advies "meten is weten" is dan ook onontbeerlijk te noemen.
Specificaties opgegeven door Noctua:
CPU Support Socket: 1366 / 1156 / AM3 / AM2+ / AM2
Afmetingen incl. ventilator (lengte x breedte x hoogte): 140 x 152 x 114 mm
Gewicht: 730 gram*
Materiaal: Koper, aluminium, nikkel
Grootte van fan: 140 mm
Snelheid Fan: 750 – 1200 RPM
Geluidsproductie fan: 10.1 – 19.8 dBA
Connector: 3-pins
Lucht verplaatsing: 71,2 – 110,3 m³/h
Noctua website | *Inclusief koelers

Review: Noctua NH-C12P SE14

Anti-resonantie


Net als bij de voorgaande koeler die ik getest heb is ook wederom dit model voorzien van anti-vibratie rubbers die de trillingen van de ventilator tegen gaan. Op die manier voorkomt men resonantie naar het moederbord toe of een vervelend geluid tijdens het actief zijn van de koeler. Er moet bijgezegd worden dat de koeler ansich weinig trillingen veroorzaakt.

Review: Noctua NH-C12P SE14
De veertien centimeter grootte koeler wordt ook gebruikt i.c.m. de NH-D14 van Noctua.
Bron:Techzine redactie