2min

Tags in dit artikel

, , ,

Noctua, mijn favoriete merk

Noctua is, en ik ga er dit keer eens geen doekjes om winden, één van de merken die ik het meest waardeer. Een tweede merk dat mij zo te binnen schiet is Logitech, maar zo zijn er nog een aantal merken die mij nog nooit teleurgesteld hebben. Zo zijn er nog een aantal merken die mij eigenlijk nog nooit teleur gesteld hebben in iets. Helemaal perfect is niemand, maar Noctua komt wat mij betreft toch aardig in de buurt.

We kunnen gaan kibbelen over de prijs maar kwaliteit kost vrijwel altijd geld. Toen Noctua in 2005 met de eerste processorkoeler op de markt kwam, keken de gevestigde merken argwanend naar de vreemde eend in de bijt. Nu, vier jaar later, is Noctua uitgegroeid tot een fabrikant die zich met name in het hogere segment positioneert. Afgezien van de aparte kleur die het bedrijf gebruikt voor zijn producten, lukt dat tot op heden uitstekend. Keer op keer blijven ze mij verbazen met producten van topkwaliteit waar je ‘u’ tegen zegt. Je hoeft je niet te laten overtuigen door mij, maar op internet vind je vrijwel overal laaiend enthousiaste reacties over de producten van de Oostenrijkse fabrikant.

Het mag dan wel een Oostenrijkse fabrikant zijn, de producten worden geproduceerd in Taiwan. Een van de grootste redenen is dat de productie daar gewoonweg veel goedkoper is dan in Europese landen.

Groot, groter, grootst


Tot zover mijn pleidooi voor Noctua, laten we eens gaan kijken naar de koeler die we in deze review op de testbank plaatsen. Gericht op de overklokkers en de stiltefanaten moet de nieuwe NH-D14-koeler de succesvolle NH-U12P gaan overschaduwen. Doordat de koeler beschikt over nog meer (koel)oppervlakte en de warmteafdracht aan de lucht verbeterd is, zal de NH-D14 met gemak zijn kleinere broer verslaan. De aluminium vinnen zijn op een dusdanige manier geplaatst, dat de luchtdoorstroming volgens Noctua beter is dan die van conventionele ’tower’ modellen.


Door de omvang van de koeler moesten de doos bij Noctua ook opnieuw worden vormgegeven. Eenmaal bezig besloten ze maar meteen alle dozen te voorzien van een nieuw professioneler uiterlijk. De bovenstaande afbeelding laat de doos zien van de NH-D14 koeler met het nieuwe uiterlijk. Onze contactpersoon bij Noctua liet weten dat ze nog bezig zijn met het definitieve resultaat maar heel erg veel zal er niet meer veranderen.

De zes heatpipes tellende dubbele radiateur is zo vormgegeven dat er ruimte was voor een grote 14 cm ventilator. De koeler wordt bijgestaan door een normale NF-P12 koeler. Beide ventilatoren beschikken over Noctua’s eigen Vortex-Control Notches en SCD-technologie met SSO-lagers. Dit alles zorgt voor complete harmonie tussen prestaties en stilte.