2min

Tags in dit artikel

Microsoft Virtual Server 2005

Nu nemen we Microsofts virtuele-serversoftware onder de loep. Het pakket installeert zich vrij makkelijk op een computer met Windows, maar na de installatie krijg ik dit pakket helaas niet werkend op een computer met Windows XP en servicepack 3. Het inloggen lukt niet, met welke gebruiker ik het ook probeer. Na goed doorzetten heb ik het op een Windows 2003 R2 server geïnstalleerd en het feest kan beginnen.

Na de installatie kan je de server alleen beheren via een webbrowser wat erg handig is. Je kunt dus vanaf elke computer je virtuele server beheren. Nadat we de magere Virtual PC-versie van Microsoft hebben bekeken is het spannend om te kijken wat er in de serversoftware voor mogelijkheden zitten.


Na het inloggen zien we toch veel en veel meer opties dan Virtual PC en dat is uiteraard positief. Je kunt met dit pakket zelfs instellen hoeveel CPU/geheugen er verbruikt mag worden. Wat een groot voordeel is en nog niet eerder heb gezien bij andere virtuele pakketten is dat er verbindingen gemaakt kunnen worden met andere virtuele servers. Je kan dus zo makkelijk je virtuele machines op diverse pc’s gemakkelijker beheren.

Het overnemen van een computer kan in dezelfde browser, maar het werkt enkel in Internet Explorer, aangezien het gebruikmaakt van ActiveX. Een virtuele computer kan net zoals bij de andere virtuele pakketten intern met andere machines communiceren, maar ook via een externe verbinding.


Helaas is mijn persoonlijke mening dat het beheren via een internetbrowser niet mijn ding is. Ik vertrouw zelf liever op een extern programma, maar het werkt gewoon goed. Helaas is het grote minpuntje dat ik het pakket niet aan de slag krijg onder Windows XP SP3, maar misschien is dit wel een fout van de gebruiker.


Onderdeel Omschrijving
Taal Engels
Ondersteunde systemen Windows 2000/XP/2003/Vista
Processor Minimaal 550 MHz Processor
Geheugen 256 MB geheugen