4min

Tags in dit artikel

, ,

Interface & Functies

Het hoofdscherm van de interface is heel basic opgezet, die van mij ziet er inmiddels iets anders uit, omdat ik de nieuwste firmware-update heb geïnstalleerd, maar dan verandert er alleen visueel iets. In ieder geval heeft het home-scherm vijf grote knoppen, te weten ‘Video in’, ‘Playback’, ‘Browser’, ‘Setup’ en ‘Playlist’.


Video in


Het ‘Video in’-scherm is eigenlijk een doorgeefluik voor de composiet-ingang op de PlayOn! DVR, kortom, de beelden die via die ingang binnenkomen worden op je scherm getoverd. Aangezien we het over een composiet-ingang hebben is opnemen in HD-kwaliteit niet mogelijk. Dat is uiteraard jammer, maar die functionaliteit toevoegen zou de prijs ook aanmerkelijk verhogen. Opnames hebben nu een resolutie van 720×576 pixels progressive, oftewel 576P.

Je kunt in het ‘video in’-scherm op elk gewenst moment op de record-knop drukken om het beeld wat je ziet op te nemen, maar het is ook mogelijk om een uitgebreid opnameschema in te stellen, waarbij je tot op de seconde nauwkeurig kunt bepalen wanneer een opname moet starten en hoe lang hij moet duren. Vervolgens kun je de PlayOn! DVR gewoon uitzetten, hij schakelt zichzelf in als de opname moet beginnen. Uiteraard is het wel zaak de opnamebron ook aan te hebben. Maar dat is geen probleem als je het apparaat bijvoorbeeld aansluit op een digitale televisiedecoder. Om een idee te geven van de kwaliteit van de opnames heb ik een klein stukje van het spel Assassin’s Creed op de Xbox 360 opgenomen in hoge kwaliteit. Hieronder het resultaat. Daar moet ik wel even bij zeggen, dat het filmpje er op mijn computer wat beter uitziet dan op Feebs, omdat er bij het uploaden compressie op toegepast wordt, maar de resolutie blijft uiteraard 576P



Playback


In het ‘playback’-menu kun je opgenomen video’s bekijken en aanpassen. Links zijn de opgenomen video’s met thumbnails te zien, terwijl er links een previewvenster te zien is. Dit venster is helaas niet uit te schakelen en begint altijd automatisch het filmpje af te spelen. Verder zijn er hier nog legio opties voor opgenomen bestanden, zo kun je ze knippen, delen wissen of samenvoegen, hoofdstukken erin zetten of de gewenste film naar de FAT32-partitie kopiëren.


Browser


De browser is het menu wat ik tijdens het testen het meest heb gebruikt. Het gaat hier niet om een internetbrowser, maar een soort verkenner. Hiermee kun je de interne harde schijf, een aangesloten USB-opslagmedium of het netwerk verkennen. Bovenin is er nog een balk, waarin je kunt filteren op foot’s, video’s of muziekbestanden, handig als je niet alle soorten bestanden wilt tonen. Het browsen door de bestanden gaat redelijk vlot, maar het previewvenster doet steeds zijn best het bestand in te laden, waardoor de performance iets lager is dan hij had kunnen zijn.


Setup


Hier vind je alle instellingen die je kunt doen voor de PlayOn! DVR, op de vorige pagina was ik daar al op ingegaan.


Playlist


Als laatste is er nog de playlist. In totaal zijn hier vijf playlists te vinden waaraan je muziek kunt toevoegen. In mijn ogen was het handig geweest als je playlists van andere muziekspelers kon importeren, maar je bent beperkt tot de vijf playlists die beschikbaar zijn gesteld en je moet alle nummers één voor één toevoegen.

Kopiëren


De eenvoudige kopieerfunctie is niet in het hoofdmenu te vinden, maar te bereiken via een knop op de afstandsbediening. Met deze functie kunt je bestanden intern kopiëren of naar een USB-stick of netwerkschijf. Het verdient echter de voorkeur om de NAS-functie te gebruiken om bestanden van en naar het apparaat te kopiëren, omdat dat een stuk sneller gaat.


Afstandsbediening


Hoewel er knoppen op de voorzijde van de PlayOn! DVR zitten zul je het apparaat het meest bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Het is een stevige maar niet heel bijzonder afstandsbediening. Alle knoppen zijn overzichtelijk geplaatst. Zo vinden we bovenin alle menuknoppen, met daaronder directieknoppen voor navigatie in de menu’s. Daaronder de numerieke knoppen en daaronder weer de functieknoppen voor het afspelen van media.


Opmerkelijk genoeg ondervond ik tijdens het testen interferentie met de afstandsbediening van mijn home-theater set en andersom. Aangezien ik die gebruik voor het geluid gebeurde het soms dat ik het geluid harder wilde zetten op mijn installatie en de PlayOn! DVR dit signaal herkende als het signaal om de film te stoppen. Nouja, als je zes afstandsbedieningen in huis hebt loop je die kans een keer, maar het is wel lastig.