4min

Tags in dit artikel

, ,

Afspelen van media

Het is natuurlijk best leuk als het apparaat veel functies heeft, maar uiteindelijk wil je er mediabestanden mee afspelen en dat is natuurlijk ook waar dit apparaat voor gemaakt is. Zoals gemeld bij de specificaties kun je een legio bestandsformaten met dit apparaat afspelen en de HDMI- en component-aansluitingen zijn natuurlijk veelbelovend als je HD-materiaal wilt afspelen.

Video


Grootste voordeel van de PlayOn! DVR is dus de mogelijkheid om HD Ready-bestanden af te spelen. Geen 1080p-materiaal dus, maar maximaal 720p of 1080i. Dat gaat dus via de HDMI- of component-aansluiting, maar zonder ondersteuning van de diverse bestaande codecs ben je natuurlijk nergens met deze aansluitingen. Uit de verpakking heeft de PlayOn! DVR ondersteuning voor de MPEG-1 en MPEG-2 codec, alsmede voor de MPEG-4 APS: XviD-codec. Qua bestandsformaten zien we dat er ondersteuning is voor DAT, VOB, IFO, MPG, AVI, TS. Dat betekent dat er dus geen ondersteuning is voor WMV- en MOV-bestanden met de H.264-codec en ook opkomende bestandsformaten voor films als MKV en RMVB worden niet ondersteund. Dat is natuurlijk erg jammer, omdat deze formaten en de H.264-codec tegenwoordig gemeengoed zijn voor HD-materiaal.

A.C. Ryan heeft hiervoor wel een oplossing ontwikkeld in de vorm van een transcode server die je op de computer moet installeren waar de HD-videobestanden staan, waarna deze applicatie de bestanden on-the-go transcodeert tot een formaat waar de PlayOn! DVR mee overweg kan. Transcode Server is een stukje maatwerk van A.C. Ryan gebaseerd op het bekende MPlayer, waardoor de ondersteuning voor bestandsformaten en codecs dus enorm uitgebreid wordt, maar het is wel jammer dat er tussenkomst van een computer voor nodig is. A.C. Ryan heeft echter beloofd de functionaliteit in een nieuwe firmware-update te gaan verwerken, hopelijk laat die update niet te lang op zich wachten.


Het afspelen van de videobestanden zelf gaat vrij simpel en als je goed beeldmateriaal hebt en een goede televisie, dan is het resultaat super. Als je SD-kwaliteit gewend bent op je televisie dan is het kijken van HD-materiaal op je Full HD- of HD Ready-televisie een ware verademing. Zowel de HDMI- als de component-aansluiting vervullen hun rol met verve. De upscaling van SD-materiaal is ook behoorlijk te noemen, maar het blijft SD-kwaliteit.

Het is overigens af te raden om je HD-materiaal draadloos naar de PlayOn! DVR te streamen. De hoge bitrate van HD-materiaal is vaak net even te veel voor een 802.11g-netwerk en in een film wil je geen irritante onderbrekingen of haperende beelden. Beelden afspelen vanaf een USB-stick of de ingebouwde harde schijf werkt als een zonnetje. Als je een filmbestand hebt met aparte ondertitels dan kunnen die automatisch meegenomen worden bij het afspelen, mits het maar SRT-, SUB-, IDX-, SMI- of SSI-bestanden zijn.

Muziek en Audio


Uiteraard kun je ook muziekbestanden afspelen op de PlayOn! DVR. De formaten die hier worden ondersteund zijn MP2, MP3, WAV, WMA, AAC en OGG met een maximale bitrate van 320kbps. Muziek die je met iTunes hebt aangeschaft of een ander muziekformaat met een DRM erop kun je niet afspelen, maar dat is een bekend probleem bij veel audiospelers. Het afspelen van audiobestanden is vrij simpel, hoewel er van mij wel iets als een eenvoudige equalizer in had gemogen en een soort van kaleidoscoop zoals iTunes en Windows Media Player hebben.

De kwaliteit van het geluid is weinig op aan te merken en is uiteraard grotendeels afhankelijk van de geluidsinstallatie waar je de muziek op afspeelt. Mijn home-cinema set deed het kunstje prima, zowel voor muziek als voor audio in films, hoewel ik persoonlijk van mening ben dat home-cinema sets niet de voorkeur verdienen om muziek mee af te spelen. De meest eenvoudige aansluiting is natuurlijk de composiet-aansluiting, waarbij je stereo-geluid uit de PlayOn! DVR krijgt, maar als je gebruik maakt van de S/PDIF aansluiting in combinatie met een TOSLINK-kabel kun je ook 5.1-kanaals geluid uit het apparaat krijgen, mits dat natuurlijk in je mediabestand zit.

Afbeeldingen


Als laatste functie kun je ook nog foto’s en afbeeldingen bekijken met de PlayOn! DVR. Alleen JPG, JPEG, BMP, dus geen ondersteuning voor bekden formaten als PNG of GIF. Op zich is dat geen gemis, omdat je de functie in de meeste gevallen zult gebruiken voor het bekijken van foto’s, wat overigens prima gaat op het apparaat. Foto’s worden mooi strak weergegeven op een HD-televisie. Als je een foto opent in een map met meerdere foto’s zal er automatisch een eenvoudige slideshow starten. Eventueel kun je eerst een muziekje starten en vervolgens de slideshow, wat leuk is als je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s nog eens wilt doorkijken of aan iemand anders wilt laten zien.