5min

Tags in dit artikel

, ,

Vormgeving & installatie

Vormgeving


De vormgeving van de PlayOn! DVR is lekker strak en het apparaat zal dan ook niet misstaan in de meest huiskamers. De behuizing bestaat voor het grootste gedeelte uit geborsteld zwart metaal, de overige onderdelen zijn van zwart kunststof. Het frontpaneel is van kunststof en is voorzien van een aantal knopjes die voorzien zijn van mooie blauwe verlichting. Het gaat trouwens om een aan- en uitknop, vier directionele knoppen, een terug-knop en een enter-knop. Deze knopppen zul je echter niet veel gebruiken, aangezien er een afstandsbediening bij zit. Ook zitten er op de voorkant nog vier indicatielampjes die aangeven of het apparaat aan of uit staat, of er muziek wordt afgespeeld en een lampje dat aan gaat als er opgenomen wordt.

Verder vinden we aan de achterzijde alle aansluitingen, die netjes verdeeld zijn over de beschikbare ruimte. Enige wat jammer is, is dat er geen USB-poortje op de voorkant van het apparaat zit, dat zou handig zijn als je even snel een USB-stick wilt aansluiten op het apparaat, maar aan de andere kant komt het het design weer ten goede.


Wat nog een goede aanvulling had kunnen zijn was een klein lcd-schermpje op de voorzijde waarop je informatie kunt aflezen over het bestand wat op dat moment afgespeeld wordt, of de menustructuur waar je doorheen bladert. Nu moet je altijd je televisie aanzetten om het apparaat te kunnen bedienen. Zeker als je gewoon een muziekje wilt afspelen is dat zonde.

Installatie


Het apparaat is in principe plug & play te gebruiken, maar voor de volledigheid heb ik voor de review ook een harde schijf geïnstalleerd. Mocht je dat niet doen, dan kun je na de eerste keer opstarten direct naar de algemene instellingen gaan, anders moet je een aantal stappen doorlopen om de harde schijf in te delen.

Installatie harde schijf

Voor deze review heb ik een nieuwe harde schijf aangeschaft, in principe voldoet iedere SATA/SATA2-schijf, maar omdat de PlayOn! DVR vaak in de woonkamer gezet zal worden is een stille schijf aan te raden. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar zelf heb ik goede ervaringen met Spinpoint-schijven van Samsung, dus heb ik een Samsung Spinpoint F DT, 500GB aangeschaft. Deze schijf heeft een SATA II-interface, een buffer van 16MB en een rotatiesnelheid van 7200rpm.

Om de behuizing van de PlayOn! DVR te openen, moeten er aan de achterzijde van de behuizing een aantal schroefjes verwijderd worden. Opmerkelijk genoeg zitten niet in alle gaatjes schroefjes, terwijl dat wel de bedoeling zou moeten zijn, ook de meegeleverde schroefjes zijn niet geschikt om de lege gaten mee op te vullen. Maar goed, met vier schroefjes zit het apparaat ook goed dicht en wellicht is het een euvel van het review-exemplaar.


Eenmaal alle schroefjes losgedraaid kan het achterpaneel losgewipt worden. Het ingebouwde ventilatortje zit aan het achterpaneel vast, door het connectortje van de voedingskabel van de ventilator los te trekken kan de plaat helemaal verwijderd worden. Daarna is de binnenzijde vrij eenvoudig uit de behuizing te schuiven. Het installeren van de harde schijf wijst zich eigenlijk vanzelf. SATA-kabel en voedingskabel vastklikken en vervolgens de harde schijf vastschroeven in de behuizing. Voor de trillingen zou het mooi zijn geweest als er gebruik was gemaakt van rubbertjes of een andere resonantievrije oplossing, de gevolgen daarvan kom ik later nog op terug.

Eenmaal alles aangesloten is het een kwestie van de hiervoor beschreven procedure andersom uit te voeren, uiteraard met uitzondering van het harde schijf gedeelte.

Harde schijf formateren

Als er een nieuwe harde schijf is geplaatst zal de PlayOn! DVR bij het inschakelen een procedure starten om de schijf te formateren. Dat gaat in een aantal stappen. Als eerste dien je aan te geven hoeveel ruimte er op de harde schijf vrijgemaakt mag worden voor de zogenaamde ’time-shift-buffer’, voor het opnemen van videobeelden. Standaard wordt daar door de software vier gigabyte per uur voor vrijgemaakt en in totaal kan er maximaal zestien gigabyte worden ingedeeld voor video-opname, wat dus neerkomt op vier uur achter elkaar opnemen.

Daarna kun je de rest van de schijf opdelen in een FAT32-partitie voor multimedia-bestanden en een NTFS-partitie voor het opslaan van opgenomen media. Verder wordt er buiten het proces om nog een UDF-partitie aangemaakt waar videobestanden worden opgeslagen die via de composiet-ingang worden opgenomen. Dat is wat onhandig, omdat je deze partitie niet vanuit je netwerk kunt benaderen en je de bestanden dus eerst via het internet kopieersysteem moet overzetten naar bijvoorbeeld de FAT32-partitie.

Overige instellingen

Uiteraard kun je de PlayOn! DVR daarna nog naar wens instellen, afhankelijk van de netwerken en systemen waarop je het apparaat aansluit. Zo kun je de gewenste beeldverhouding instellen, de helderheid, het contrast en uiteraard ook de resolutie, die tot 720p of 1080i gaat. Verder kun je nog aangeven of de audio via de HDMI kabel gestuurd moet worden of over een andere audio-uitgang.

Verder kun je nog instellen na hoeveel minuten opnemen er automatisch een hoofdstuk gemaakt moet worden, wat de opnamekwaliteit is, waar je wilt opnemen en kun je de instellingen voor je bedraadde of draadloze netwerk kiezen.

Netwerk instellen & NAS-functie

Het instellen van een netwerk is kinderlijk eenvoudig, je hoeft alleen maar de meegeleverde USB-Wi-Fi-adapter in een vrije USB-poort te steken of een ethernetkabel aan te sluiten en vervolgens kun je de IP-gegevens door DHCP laten toekennen of handmatig invullen. Nadeel van de Wi-Fi-adapter is dat hij eigenlijk beide sloten in beslag neemt. Voordeel is wel dat je een Wi-Fi-adapter naar keuze kunt gebruiken. Of je ook een 802.11n-adapter kunt gebruiken weet ik niet zeker, dat heb ik niet kunnen testen.

Overigens kun je de PlayOn! DVR ook kinderlijk eenvoudig NAS-functionaliteiten meegeven. Daarvoor moet je het apparaat met de meegeleverde USB-kabel aan een computer verbinden en een mapje met twee bestanden op de meegeleverde cd kopiëren naar de harde schijf van de PlayOn! DVR. De communicatie met de rest van het netwerk verloopt dan via het Samba-protocol.

Geluidsproductie


Als je geen harde schijf in het apparaat hebt zitten is er vrijwel geen geluidsproductie. Uiteraard heb je dat wel als je besluit een harde schijf in het apparaat te stoppen. Hoewel ik dus gekozen had voor een zeer stille harde schijf had het apparaat toch last van de resonantie en dat is goed te horen. Een betere vorm van ophanging van de harde schijf had hier aan bij kunnen dragen, maar een paar rubberen voetjes onder het apparaat plakken helpt ook een hoop.