3min

Mogelijkheden

De mogelijkheden van de D-Link DGS-3630-28PC zijn behoorlijk uitgebreid. Om een en ander wat meer tot leven te laten komen, hebben we naar de webinterface gekeken. Die ziet er niet enorm modern uit. Dat hoeft ook niet per se bij een switch wat ons betreft. Gebruik je D-View, dan kom je hier waarschijnlijk weinig of niet, maar je ziet hier wel alle mogelijkheden op een rijtje (in ouderwetse ‘bomen’) staan. Hou er wel rekening mee overigens dat je voor D-View eveneens moet betalen, afhankelijk van het aantal nodes dat je wilt beheren.

Helemaal bovenaan zie je een ‘Save’-knopje staan. Dit is niet de knop die je moet hebben als je wijzigingen definitief wilt opslaan (wat je bij andere merken weleens tegenkomt). Hier kun je alleen de huidige configuratie mee opslaan. Deze kun je via Tools ernaast weer op de switch laden. Daar kun je ook enkele andere basale zaken doen, zoals een ping en een traceroute. Verder kun je er backups van logs maken en de firmware upgraden.

Layer 3…

In het linkerpaneel zien we de mapjes staan waar alle mogelijkheden achter verborgen gaan. Richt je de switch vanaf hier in, dan is het soms wel wat zoeken naar de juiste settings. Dat heb je eigenlijk altijd met settings in boomstructuren, is onze ervaring. Weet je er eenmaal je weg in, dan heb je hier uiteraard geen last meer van. Bij onze duurde dat wel even in ieder geval. Als je optimale controle wil over het verkeer dat door een switch gaat, dan kom je al snel uit bij een Layer 3-switch. Die kan op de applicatielaag van de protocol stack ingezet worden. Met Layer 2 kun je zaken zoals VLAN (dat op de MAC-laag plaatsvindt) en Link Aggregatie instellen, wil je echt wat fijnmaziger gaan routen, dan moet je naar Layer 3. Hieronder zie je de protocollen die ondersteund worden in de DGS-3630-28PC:

Is dat nog niet genoeg voor je, dan kun je ook nog kijken bij de MPLS-instellingen. Die zijn gericht op service providers. Hieronder valt Layer 3 IS-IS, dat gebruikt wordt om een zo efficiënt mogelijke route uit te stippelen voor data. Dat wordt belangrijker naarmate de netwerken groter worden, iets waar service providers uiteraard mee te maken hebben. Daarnaast komen we ook MPLS Layer 2 VPN tegen.

…met de juiste licentie

Al deze Layer 3-mogelijkheden krijg je echter niet standaard bij de DGS-3630-28PC. D-Link heeft ervoor gekozen om de lijn interessant te maken voor meerdere doelgroepen. Zoek je een SMB core-switch, dan kun je voor het Standaard Image gaan. Dan heb je feitelijk een Layer 3 Lite switch (of Layer 2 Plus, of welke naam fabrikanten er dan ook aanhangen). Voor enterprise-omgevingen wil je hoogstwaarschijnlijk volledige Layer 3-functionaliteit hebben. Dan kun je voor het Enhanced Image gaan. Voor service providers is er tot slot het MPLS Image bedacht. Mocht je na verloop van tijd besluiten dat je toch te laag bent ingestapt, dan kun je upgraden. Je hoeft hiervoor alleen maar een activatiecode in te vullen. Uiteraard moet je wel betalen voor deze licenties. Hieronder zie je de prijzen voor de upgrades:
  • DGS-3630-28PC: SE*-LIC 500 euro
  • DGS-3630-28PC: SM**-LIC 1150 euro
  • DGS-3630-28SC: SE-LIC 750 euro
  • DGS-3630-28SC: SM-LIC 1350 euro
  • DGS-3630-28TC: SE-LIC 500 euro
  • DGS-3630-28TC-SM-LIC 1150 euro
  • DGS-3630-52PC-SE-LIC 1000 euro
  • DGS-3630-52PC-SM-LIC 1600 euro
  • DGS-3630-52TC-SE-LIC 1000 euro
  • DGS-3630-52TC-SM-LIC 1600 euro
*SE staat voor een upgrade van het Standard Image naar het Enhanced Image *SM staat voor een upgrade van het Standard Image naar het MPLS Image Een upgrade van Enhanced naar MPLS is dus niet mogelijk.

Table of contents