2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

DDR3 volgend jaar

Geheugenprijzen


Intel gaf dit jaar tijdens een van de Developer Forum-sessies aan dat zij verwachten dat volgend jaar het prijsverschil tussen DDR3- en DDR2-geheugen volledig zal verdwijnen. Optimisten geloven zelfs dat de prijzen van DDR3 halverwege 2010 lager zullen zijn dan DDR2. Dit zou volgens Intel komen door de toenemende massaproductie van DDR3 geheugen (o.a. Samsung heeft deze maand aangekondigd de productie te verhogen). In het eerste kwartaal volgend jaar zal het marktaandeel van DDR3 opgelopen zijn tot 40%. Verderop in dat jaar zal dit nogmaals 10% groter worden, aldus een onderzoek van iSupply.

Verwachtingen uitgezet in een grafiek door iSupply.[/b]

Dit jaar hebben we nog een kleine stijging gehad in de DDR3 prijzen vanwege tekorten op de chips. Deze tekorten zijn zo langzamerhand weg gewerkt en prijzen zullen dus gaan dalen. Bovendien heeft inmiddels AMD haar high-end systemen geschikt gemaakt voor DDR3 daar waar Intel het al eerder deed met de X58-moederborden.


Kopen?

Sowieso zorg je ervoor bij de aankoop van een nieuw systeem dat je op de toekomst gericht bent. Iedereen die erop gebrand is upgrade mogelijkheden te hebben zorgt dat hij of zij een DDR3 compatible moederbord heeft. Mocht je de prijzen momenteel nog iets wat te duur vinden dan is een goede oplossing eerst goedkoper ‘value’ geheugen te kopen en later (wanneer de prijzen verder gezakt zijn) duurder ‘premium’ geheugen te kopen.